Foto:

Datalek en computer leed

  Column

Column Henny Kreeft

Soms ben ik bezig om een column te schrijven en vaak een artikel, om wat aan te kaarten, wat er soms niet zo uit komt, zoals ik het eerst bedacht had. Nu moet een column voor een lokale krant natuurlijk een link hebben met die lokale krant en / of de plaats waar de krant wordt uitgebracht. Vroeger was het nog wel eens anders en dan probeerde ik wat te filosoferen over van alles in het leven … maar werd dan weer hard terug op mijn poten gezet.

Aangezien ik bijna de gehele dag achter de computer zit - soms tot ik de letters niet meer kan lezen - kijk ik ook altijd in de krant het eerst naar stukken over het computergebruik in onze maatschappij - en dat op mijn leeftijd !.

In de laatste Harderwijker Courant zag ik laatst twee opvallende stukken, nl het ‘Computer Leed’ van Betty de Wit en het datalek van de gemeente. Nu ben ik altijd verschrikkelijk achterdochtig als ik achter de pc zit en als hij weer eens traag is, dan denk ik onmiddellijk dat ik ‘meekijkers’ heb.
Mevrouw de Wit gaf aan dat haar computer het begaf en dat haar zoon de nieuwe apparatuur moest komen installeren. Nu loop ik ook over zo'n nieuw ding te denken, want hoe kan het toch zijn dat hij na een bepaalde tijd veel te traag wordt, maar ik ben te eigenwijs om er iemand bij te halen. En ja, ik weet het, ik zeg het maar hard op, ik ben eigenwijs en obstinaat, maar daarmee ben ik wel al zover gekomen. Dus, ik moet nu gaan denken of ik zo'n nieuw ding ga aanschaffen of nog maar loop te klooien met de oude.

Maar ook de gemeente Harderwijk heeft het niet makkelijk, als we het artikel over het datalek moeten geloven. Overigens moest ik het artikel wel een paar lezen, voordat ik in de gaten had hoe het ging. Ik zag dat het ging over een datalek op een begraafplaats en die twee zaken kon ik in eerste instantie niet zo snel koppelen.

Van de begraafplaats zijn een aantal kostbaarheden gejat, maar geen documenten met persoonsgegevens. Maar waar het om draaide, is dat de mogelijkheid aanwezig is geweest dat de documenten gefotografeerd hebben kunnen zijn geworden. Maar het college heeft aangegeven dat de mogelijkheid er is geweest, maar dat het niet bewezen kan worden dat de foto’s ook zijn gemaakt.

En dat wordt dus een datalek genoemd; technisch gezien is het misschien correct, maar bij het woord ‘datalek’ heb ik toch andere gedachten en dan denk ik meer aan de computer die zo traag is op een bepaalde tijd. Opvallend in het artikel is dat het College ook nog wat zegt over het kopieerapparaat dat ‘beveiligd’ zou zijn, zodat er geen gegevens gekopieerd konden worden. Op zich vind ik het gebruik van het woord ‘datalek’ in dit verhaal een beetje vreemd, echter meer nog, dat men op een begraafplaats inbreekt om zaken te jatten. Dan ben je toch niet helemaal goed bij je hoofd. Een begraafplaats is een plaats voor rust en respect.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden