Foto:

Column: Varen op zicht

  Column

Column Paul Waterval

Dat beeld dat onze premier gebruikte, vind ik een treffende typering van de situatie waarin we ons bevinden. Ook al heb ik zelf nooit letterlijk op zicht gevaren, op open water in dichte mist, ik kan me er iets bij voorstellen.

Varen op zicht betekent: wat je niet ziet, daar kun je niets mee. Dus is opperste concentratie en voorzichtigheid geboden. Dat maakt deze coronacrisis zo enerverend en ongemakkelijk.

Bijna iedere dag blijkt dat er nog zoveel is wat we niet zien, niet weten, niet kennen als het om COVID-19 gaat. Deze week nog was er dit bericht: Nijmeegs onderzoek: door coronavirus raken bloedvaten in longen lek. En ook hoe je om moet gaan met een pandemie, een lock-down en het versoepelen van een lock-down: dat is één grote zoektocht. Daarom kun je in deze tijd nooit de enig juiste beslissingen nemen, maar alleen de best mogelijke. En dus zullen er dingen verkeerd worden ingeschat, worden overschat en onderschat. Omdat je nou eenmaal op zicht vaart. Daarom beheers ik me om die stuurman aan wal te zijn die het beter weet, want die staat net zo goed in de mist te kijken.

Kritiek leveren op de overheid is altijd prijs schieten. Er is altijd wel iemand die vindt dat je de mist ingaat door rechtsaf te slaan in plaats van linksaf. Besturen is vooruitzien, maar juist dat kan nu niet goed, want we varen op zicht.

Wat moet je als burger dan? Alles maar voor lief nemen? Verstand op nul? Nee, natuurlijk niet. Gelukkig leven we in een democratie waarin ieder mag meepraten. Hoe kostbaar is dat! Maar tegelijk is er nog iets wat ook iedereen kan doen en wat absoluut onmisbaar is: bidden voor de overheid. Het wordt ons aanbevolen door degene die zelf het grote overzicht heeft en de toekomst kent en onze redding op het oog heeft.

Lees maar na: 1 Timoteüs 2:1-6.

Wil je reageren, stuur een mail: paulwaterval@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden