Column Henny Kreeft: mijn fout

  Column
Foto:

Afgelopen week weer een aantal zaken meegemaakt of aanschouwd. Natuurlijk - ik hoor het u nu al zeggen - kan je ook de andere kant uitkijken of niet altijd luisteren, maar ja, zo ben ik nu eenmaal; op de weg van en naar mijn werk kijk ik rond, laat ik de omgeving op me inwerken en hoor ik bepaalde zaken, zelfs 'slechte zaken'. Ik heb zelfs zaken gehoord die aanschurken tegen racisme.

Dacht ik nu echt dat de afvalcontainers geplaatst werden in onze woonomgeving om het afval in te doen; welnee, ze zijn er om de afvalzakken recht te houden die er tussen gezet worden. Laatst heb ik een aantal dagen het afval gevolgd op dezelfde plaats en zag ik echt dat het meeste afval naast de containers lag, tussen de containers. Als je van een afstand naar de containers keek, leek het net of de containers werden gebruikt om de afvalzakken te stapelen en niet om te laten vallen. Mijn ouders hebben mij altijd geleerd, om afval wat je maakt onderweg mee te nemen naar een plaats waar je het weg kan gooien. In de stad staan vele van die rare - soms groen, soms grijs - bakken, die we afvalbakken noemen, zodat we het afval kunnen weggooien, zonder dat anderen er last van hebben. Natuurlijk de straat is vele malen groter en er kan ook meer afval terecht op de straatstenen, maar daar is de straat niet voor. Lachgas-canisters hoeven niet in een bushokje op de grond gegooid te worden, je chipszakjes hoeven niet weggegooid te worden, anders dan in een afvalbak, net als de lege flesjes en blikjes.

Dacht ik nu echt dat het groen goed was voor onze gezondheid en het klimaat; welnee, de groene open plekken in de stad zijn nodig om ze compleet overal vol te bouwen. Het lijkt steeds meer dat de laatste stukken groen worden vol gebouwd, naast dat er gebouwen afgebroken worden om groter terug te komen. Echter daarnaast zijn er van die 'lelijke' gebouwen die al maanden tot jaren leeg staan en waar niets mee gedaan wordt. Het valt me echt op dat er geen graffiti wordt gekalkt op dit soort leegstaande gebouwen.

Dacht ik dat een trottoir bedoeld was als de ruimte waar voetgangers rustig konden lopen; welnee, tegenwoordig is het trottoir een tweede fietspad, anders moeten we fietsen langs de lange weg en oversteken, en dat kost … tijd. Laatst liep ik over een stuk trottoir van een kleine 100 meter lang. En let op, het fietspad was aanwezig, maar ligt aan de andere kant van de weg. Wat gebeurde? Op het stuk trottoir schoten zo'n zes fietsen links en rechts langs me heen; ik probeer steeds vaker midden op het trottoir te lopen. Tenslotte denk ik nog steeds dat een trottoir een voetgangersgebied is.

Natuurlijk is het mijn fout dat al dat afval in de stad naast de containers is gegooid; is het mijn fout dat de groenstroken worden volgebouwd en is het mijn fout dat ik in de weg loop op het trottoir; natuurlijk moet ik met de ander rekening houden. Zouden er nog meer mensen zijn, die rekening houden met de ander?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden