Column: Doe eens lief

  Column
Foto:

In de media wordt via spotjes aandacht besteed aan ongewenst gedrag. Een praktijkvoorbeeld wordt benoemd waarin men zich onsympathiek gedraagt ten opzichte van een medemens. Taalgebruik, bumperkleven etcetera, het passeert allemaal de revue. Blijkbaar is het nodig dat we aangespoord worden om na te denken over ons gedrag.

Als ik deze column schrijf is er juist een auto tegen de ingang van het gemeentehuis gereden. Ik heb geen enkel idee wat het motief of de oorzaak was, dus deze column is niet bedoeld als een reactie daarop.

Wel schrijf ik de column naar aanleiding van reacties die ik zelf soms oproep. Regelmatig merk ik dat mensen vreemd op me reageren in Harderwijk. Wat is er aan de hand? Ik ben iemand die vanuit mijn karakter graag contact maakt met mensen. Voor ik naar Harderwijk kwam werkte ik twaalf jaar op een dorp, waar iedereen elkaar groette. Dat is een beetje in me gekropen. Daarom heb ik de neiging in de straat en in de stad, als ik fiets of loop (en dat kan hier heerlijk!) mensen te groeten. In veel gevallen zie ik dan een verbaasde blik van: wat moet ie van me? Of: wat een vreemde snuiter is dat nou toch? Nou is dat laatste misschien wel waar, maar ik moet niets van u. Wel wil ik iets doen ten opzichte van u: vriendelijk zijn. Dat is ook nog eens een opdracht in de Bijbel: uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend. Wees dus vriendelijk naar iedereen. Oftewel: doe eens lief!

Excuus als ik u groet op straat, ook als ik u niet ken. Ik probeer me een beetje te beheersen, maar vrees dat het niet helemaal gaat lukken. En met die Bijbelse aansporing van vriendelijkheid in mijn hoofd en de 'Doe eens lief' spotjes van SIRE op mijn netvlies en trommelvlies vrees ik dat het nog lastig wordt.

Dus bij deze: een hartelijke groet!

W.N. Middelkoop is predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk.

Contact: predikant@cgkdezaaier.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden