Foto:

Het rooie lint

  Column

Als ik rondkijk in Harderwijk, dan is er iets wat eigenlijk meteen opvalt, de rode delen van de gemeente, of wel de fietspaden. Soms moet ik dan denken aan het lied 'Het rooie klied' van Rowwen Heze, maar dit terzijde. Het rooie lint dat zich door Harderwijk slingert, moet een hoge mate van veiligheid geven voor de fietsers en bromfietsers op die paden. Echter dat het minder veilig is, valt toch elke keer weer op.

Afgelopen weekend was het weer raak, een fietser probeerde - op het rode lint - een weg over te steken en tegelijkertijd een auto van de weg te drukken of de automobilist probeerde uit wie het snelst over de kruising van fietspad en weg was. Echter voor de fietser was de auto deze keer sterker, maar de fietser heeft zijn handtekening nog wel op de auto achtergelaten, daar er een flinke deuk in de auto is achtergebleven.
Gezien ambulance, politie en pers snel aanwezig was - de eerste twee met flink geluid - is alles redelijk goed afgelopen, maar het blijft me dan toch een tijd bezig houden.

Het rooie fietslint van Harderwijk is bedoeld om de fietsers een gevoel van hoge maat van veiligheid te geven, maar het gaat regelmatig mis, en dat gebeurt dan op de plaatsen dat het lint kruist met de weg, zoals het weekend, maar ook bij rotondes is het een probleem. De rotondes rond het ziekenhuis zijn daar een goed voorbeeld van.
Is het dan niet duidelijk wie waar voorrang heeft? Volgens mij, als ik kijk naar de borden die er staan, is het 100% duidelijk: de auto nadert een oversteekplaats voor fietsers, waar voorrang gegeven moet worden. Zo moeilijk is dat toch niet, zeg nu zelf. Een automobilist moet gewoon stoppen en kijken of iemand de weg wil oversteken, punt uit. Als meneer of mevrouw de automobilist het hier niet mee eens is, dan geef ik het advies mee om eens op het gemeentehuis te gaan praten.
Daar zitten echt mensen die van het probleem verstand hebben, echt wel ! Maar ondertussen is het gewoon verstandig om de borden te volgen en voorrang te verlenen.

Misschien is het ook verstandig om zo nu en dan eens dat mobieltje even te vergeten op momenten dat we actief deelnemen aan het verkeer. Ik weet het, dat mailtje of die boodschap op social media is heel belangrijk en die kunnen niet wachten, maar doe me eens een lol, probeer het gewoon eens een tijd lang. U zult zien, dat u plotseling meer ziet van de omgeving en zeker van Harderwijk en van u medeweggebruikers.

Van de andere kant, u kunt natuurlijk de vraag stellen of een rotonde een aanwinst of een groter gevaar voor het verkeer is; die vraag heb ik me ook wel eens gesteld, echter ik denk nu dat we als met zijn allen eens proberen de borden te lezen, nadat we het rijbewijs hebben gehaald, dat het allemaal best zal meevallen.
Dus, kijk uit en let ook eens op die fietser, die moeder of vader met een kind voor of achter, probeer deze eens wat meer een veilig gevoel te geven. Maar ja, ik heb makkelijk praten hé, ik zit lekker in die bus. Die overigens ook genoeg rotondes over moet, hoor !

Henny Kreeft

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden