Foto:

Pfffff…

  Column

Het zijn moeilijke tijden voor Boris. Al die hitte, nergens verkoeling en het leven is al zo zwaar als je geboren bent als Engelse buldog. Engelse bulldoggen zijn die honden die een aangezicht hebben alsof ze een keer keihard tegen een glazen deur zijn gelopen. Hun korte neus en de grote hangende bovenlip zou menig plastisch chirurg handenwrijvend doen verkneukelen om hier wat mooiers van te maken.

Maar de liefhebbers van dit ras vinden dit juist mooi. Het fokkersideaal is een korte neus en een brede kop. Dat leidt al bij de geboorte tot problemen. Veel van deze dieren moeten door middel van een keizersnede ter wereld worden geholpen, omdat ze een veel te brede kop hebben. Maar het zijn wel echt heel leuke honden, vrolijke lobbesen die zeer aanhankelijk zijn. Dat is de reden dat veel mensen toch voor dit ras kiezen.

Zoals gezegd had Boris het zwaar in de afgelopen weken, waarin het on-Nederlands warm was. Hij was er zelfs zeer slecht aan toe, toen hij bij ons op de praktijk werd gebracht. Hij ademende zeer snel met veel geluid. Als ik zo zou snurken, was de bank in de huiskamer mijn vaste slaapplek. Daarnaast kon Boris niet meer staan, laat staan lopen.

Mijn collega Ingrid had meteen door wat er aan de hand was. Deze zomerse dagen zien we meer Engelse bulldoggen met dit probleem: oververhitting. Door de platte neus is ademhalen voor een buldog topsport geworden. Een hond heeft niet de mogelijkheid om te zweten. Een hond moet door te gaan hijgen vocht verdampen, dat is zijn afkoelingsmechanisme. Maar als ademen al moeilijk is, is hijgen dat zeker.

Ingrid schrok zich wild van de temperatuur die de thermometer in het achterwerk van Boris aangaf: 42,4 graden. Actie! Boris werd aan de zuurstofgenerator gelegd. Hij kreeg een infuus om zijn vochtbalans weer op orde te brengen. Zijn oksels en liezen werden ingesmeerd met alcohol dat gemakkelijk verdampt. En de rest van zijn vacht werd met water nat gemaakt, niet al te koud want dat zou de kans op een shock veel te groot maken. Een fikse ventilator zou ervoor zorgen dat het vocht snel zou verdampen en dat zorgt dan weer voor verkoeling. Al snel kwam de temperatuur van Boris op een voor honden beter geschikt niveau. Bij honden hoort de lichaamstemperatuur tussen de 38 en de 39 graden te liggen.

Over smaak valt niet te twisten en over het uiterlijk mag je geen oordeel vellen. Boris was nadat hij was afgekoeld weer de leuke hond die hij altijd was, ook voor de assistenten die hem die dag verzorgd hebben. En dan kan je voor de één nog zo lelijk zijn, als je een beetje enthousiast en vrolijk overkomt, vindt iedereen je leuk!

Gerard van Eijden

Meer berichten