Foto: Foto:

Droog!

  Column

Wie houdt het niet bezig. De extreme droogte en de uitzonderlijk hoge temperaturen. De bomen die normaal gesproken volop in het blad staan, laten nu hun blad vallen. Andere zomers moet je het gras wekelijks maaien, nu zie je het hooi wat er nog van over is krimpen. Het zal u ook niet ontgaan zijn.

Het is de keerzijde van geen regen. Hoe vaak hebben we daar niet over geklaagd: Weer regen, weer alles nat. Het is bijna niet meer voor te stellen nu de droogte zo nijpend begint te worden.
De waterschappen zetten alle zeilen bij om voldoende waterdruk te houden in de leidingen. De rivierstand daalt, beken en sloten staan droog. Brandende peuken mogen niet meer in de droge bermen worden gegooid.
En ook zwervende blikjes en glasscherven kunnen opeens brandgevaarlijk zijn. Misschien moeten we dat sowieso maar niet meer van ons afgooien. Maar brand is wel het laatste wat je wilt als er weinig water is. En dat begrijpen we allemaal. Daarom gaan we natuurlijk ook allemaal heel verantwoord om met het watergebruik.

Soms moet je wel even knipperen met je ogen. Door de zon schitteren sommige auto's je wel heel intens tegemoet. Zelfs een zonnebril biedt dan geen uitkomst.
Die auto's zullen vast altijd in de garage staan en niet stoffig en vies worden, want auto's wassen stellen we massaal uit tot er weer voldoende regen gevallen is.

Ik geef mijn petunia's en geraniums overigens wel geregeld een slok water om ze een beetje levend te houden. Maar ik heb zo het vermoeden dat er ook nog wel plaatselijke buitjes vallen. Heel plaatselijk. Her en der zijn er namelijk zulke groene grasjes in tuinen.
Daar is ongetwijfeld water gevallen. Maar dat is niet gesproeid, want de stoep is ook nat. Niemand gaat in deze omstandigheden een stoep sproeien.
Toch? Ik durf het in ieder geval niet met droge ogen te beweren!

Anne-Marie Klaassen

Meer berichten