Foto:

(On)geloof(lijk)

  Column

door Anne-Marie Klaassen

Ik geloof dat mensen de dingen nogal verschillend interpreteren. Euh… geloof is niet het goede woord in dezen. Ik kan beter zeggen: ik heb het gevoel… Oh, dat klinkt misschien te zweverig. De associatie van geloof, gevoel en zweverig is niet de bedoeling. 'Ik vind' is misschien beter op zijn plaats: Ik vind dat mensen de dingen nogal verschillend interpreteren. Hmm, dat klinkt wel weer heel stellig. Hoe zal ik het dan zeggen? Laat ik het maar uitleggen.

Even geleden kreeg ik een paar opvallende dingen onder ogen. Bij de ingang van het zwembad staat bijvoorbeeld dat 'het entreekaartje eenmalig toegang tot het zwembad geeft'. Maar is dat niet logisch dan? Nou, blijkbaar niet. De uitleg schijnt nodig te zijn om verwarring en vervolgens escalatie te voorkomen. Ik geloofde mijn oren niet. Ik bedoel, ik wist niet wat ik hoorde.

Enige dagen eerder werden wegwerkzaamheden aangekondigd bij de fietsersoversteekplaats op de Langekamp. De kruising werd daarom afgesloten voor al het verkeer. Scholieren fietsten massaal om de afzethekken heen, maar ook moeders met kleine kinderen, minstens zoveel ouderen en nog allerlei anderen zagen de borden zeker over het hoofd. Ik geloofde mijn ogen niet. Ik bedoel: ik wist niet wat ik zag met al die 'om de hekken zigzaggende' mensen. Nu moet ik zeggen dat je het aankondigingsbord ook verschillend kon interpreteren. Je kon lezen dat het een week afgesloten was tussen 7.00u en 16.00u of die hele week vanaf 7.00u tot een week later 16.00u.

Maar in ieder geval tussen 7.00u en 16.00u zigzagden ook heel veel mensen bewust tussen de hekken door. Ik geloof gewoon niet… Ik bedoel: ik kan me niet voorstellen dat niemand snapte waarom de hekken daar stonden. Is het zo moeilijk om iets minder vanuit alleen eigen belangen te handelen en iets meer rekening te houden met elkaar? Ik geloof… nou, ik ben er zelfs van overtuigd dat ik in ieder geval het goede voorbeeld had moeten geven.

 

Meer berichten