Anne-Marie Klaassen
Anne-Marie Klaassen (Foto: Wiesette Haverkamp)
Columns

Lintjesregen

  Column

Als dank voor jarenlang vrijwilligerswerk, bijzondere prestaties of uitzonderlijke verdiensten worden er elk jaar honderden mensen gedecoreerd met een lintje. Het is aangevraagd door vrienden, familie, kennissen of collega's. Hoe mooi is het dat mensen in het zonnetje gezet worden, omdat ze veel voor een ander hebben gedaan.

Alleen niet iedereen heeft een lintje gekregen. Volgens mij zijn ze er nog een paar vergeten. Er zijn vrijwilligers die al jaren op de dierenambulance werken of bij Amivedi. En nog nooit gedecoreerd met een lintje. Of de mensen die - zonder eigenbelang - de trouwe viervoeter van een zieke uitlaten, zelfs in de regen. Ze verdienen het toch ook om even in het zonnetje gezet te worden.

Net als de mensen uit mijn wijk die laatst op zaterdagmorgen het zwerfafval onder andere bij mijn huis kwamen opruimen. Het lag er al even en ik was nog steeds moed aan het verzamelen om het op te ruimen. Bedankt voor jullie inzet! En ik hoop jullie gauw weer te zien! Zo zijn er ook maar weinig mensen die een lintje krijgen voor jarenlang trouw collecteren. Ze laten zich vrijwillig afschepen aan de deuren, terwijl ze geld ophalen voor anderen. Blijkbaar wordt hun inzet niet altijd beloond met een lintje, maar ook niet met een eurootje. Als ze dan geen lintje krijgen, zullen we ze dan in ieder geval niet voor niets laten lopen? Ook zijn er mensen die wel betaald krijgen, maar toch meer verdienen dan het bedrag op het salarisstrookje aan het einde van de maand. Ik bedoel dan onder andere de ontzettend lieve en betrokken verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders. Hun werk bestaat uit de zorg voor een - vaak onbekende - ander. Ze verdienen meer waardering dan ze soms krijgen. Ze wassen ieders billen, ongeacht religie, afkomst, kleur en geur. Ga er maar aan staan. Ze verdienen toch allemaal een lintje.

Zo zijn er ongetwijfeld meer die in het zonnetje hadden mogen staan tijdens de lintjesregen!

Anne-Marie Klaassen

Meer berichten