Anne-Marie Klaassen
Anne-Marie Klaassen (Foto: Wiesette Haverkamp)

Wat kieken de Harderwiekers

  Column

Vorig jaar hebben we mooie vorstdagen gehad, weet u het nog? Ik bedoel een jaar geleden, vorige winter. Jongens, weten jullie het nog? Die dag dat er ijs lag op het water? Ik zie jullie namelijk nog zitten op de stoeprand. Jullie fietsen staan in het gras. Jullie schooltassen liggen ernaast. En het zonnetje schijnt.

Jullie zaten op het stoeprandje in het zonnetje aan de andere kant van de weg, zo gezellig te kletsen en te wachten. Ik had jullie graag op de foto willen zetten. Jullie waren een plaatje. Het was een leuke foto geweest voor de rubriek 'Wat kieken de Harderwiekers' in het plaatselijke sufferdje. Ik had mijn camera bij me en de gedachte kwam in mij op. Maar ja, ik had dan jullie toestemming moeten vragen. Of jullie dat hadden gegeven, vraag ik me sterk af. Jullie moesten natuurlijk wel weer de volgende dag naar school. Dus het leek me beter om dat toch maar niet te doen. Ik wilde jullie natuurlijk niet in verlegenheid brengen.

Ik zie jullie nog zitten op die stoeprand. Jullie natte voetstappen zijn nog zichtbaar op de weg. Het gras waar jullie gelopen hebben is nog een beetje plat. En het laagje ijs van een dikke centimeter op het water is gebroken. Jullie zijn er ook achter gekomen dat er onder het laagje ijs geen helder water was.

En nu zitten jullie daar op het stoeprandje in het zonnetje. Tot halverwege de broekspijpen zijn jullie broeken verkleurd. Jullie schoenen hadden oorspronkelijk ook vast een andere kleur. En jullie zitten daar vriendschappelijk te keuvelen…

Ik zou jullie vanaf de overkant op de foto hebben gezet. Met het gebroken ijs op de voorgrond. Jullie fietsen en tassen een beetje links op de foto en jullie dan rechtsachter op het stoeprandje. Daar zou geen tekst bij hoeven, want het beeld zegt al genoeg.

Anne-Marie Klaassen

Meer berichten