Logo harderwijkercourant.nl


Koopzondag?

  Column

Koopzondag, moet dat nu? De koopzondag is geïntroduceerd en wat zijn we er blij mee. Laat ik het maar onmiddellijk zeggen: ik houd niet van winkelen en dan mag het tegenwoordig ook nog op een aantal zondagen. Voor mij hoeft het niet, echt niet. Vaders die zeuren dat ze niets kunnen vinden, moeders die roepen om de kinderen bij elkaar te houden en dan nog die wagentjes tegen je benen, want ook op zondag hebben we haast.

Nu ga ik door de week ook zo min mogelijk naar de winkel; gelukkig houdt mijn vrouw van winkelen en hoef ik niet zo nodig. Maar het idee om ook een koopzondag in te voeren, degene die dat heeft uitgevonden, moeten ze voorin in zo'n karretje zetten en dan een zetje geven … Kent u de trucs van winkeliers ook al: de merkartikelen staan op ooghoogte, want die moeten gekocht worden, maar de goedkopere producten staan op het onderste schap en na vijf uur worden vele producten bij de supermarkt goedkoper.

Kom je door de week langs verschillende winkels, meestal vroeg en laat, is het hartstikke rustig, geen hond in die winkel. Ik heb zelfs winkels gezien die al om 17.00 uur gesloten waren en dan moeten ze wel op zondag open zijn? Dat gaat er bij mij ff er niet in, he? Maar ja, er zijn mensen die zo nodig op zondag moeten winkelen, want ze hebben of door de week geen tijd of hebben niets anders te doen. Ik vraag me daarbij wel vaak af, waar is dan die rustdag gebleven. Maar ja, bij een multi-religieuze gemeenschap, is dat ook een moeilijk punt. Voor de moslim is eigenlijk de vrijdag een rustdag, voor de joodse medemens de zaterdag en voor de christen / katholiek de zondag. Betekent toch wel een belasting om al die dagen als rustdagen aan te meten; zal in onze maatschappij dus weer niet kunnen.

Blijf ik toch nog wel met vragen zitten, zoals, wat voor winkels ga je op zondag bezoeken? Zouden die dan niet open zijn op de momenten dat je vrij bent? Of is het dan teveel haasten?
En hoe zit het nu met de uren die door het personeel gewerkt worden op de zondag dat men 'verplicht' open moet zijn. Zijn dat dat gewone (werk)uren - net als door de week - of worden ze voor 150% uitbetaald of zoals het eigenlijk hoort voor 200%, want het is werken op een zondag. Ik vraag me af hoe dit geregeld is in de CAO. Misschien komen we hier nog eens op terug.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox