Logo harderwijkercourant.nl


Columns

Dierenartsen Animal Care: Annelies

  Column

Jaap belde mij op deze zondagochtend al vroeg wakker. Hij maakte zich zorgen over Annelies, zijn koe. Die had de avond ervoor gekalfd maar lag nu in het weiland en wilde niet meer opstaan. Jaap is een hobbyboer met maar drie koeien en kende dit beeld niet. Alle professionele collega's van Jaap zouden mij zo verteld kunnen hebben dat de koe waarschijnlijk melkziekte had.

Nu is uit je bed gebeld worden een van de weinige negatieve kanten van het bestaan als dierenarts. En in mijn auto was ik jaloers op alle mensen die nu nog lekker op één oor lagen.

Jaap liep al zenuwachtig rond bij zijn woonboerderij toen ik mijn auto het erf op draaide.


Trots liet hij mij weten dat hij de avond ervoor zonder diergeneeskundige hulp, maar wel met die van zijn vrouw, een prachtig kalf ter wereld had geholpen. Jaap had Annelies laten insemineren met sperma van een Marchigiana stier. Een Italiaans rundveeras met een overwegend witte vacht en prachtige zwarte ogen, oren en staartpunt. En inderdaad het was een erg mooi kalf.


Maar dat was nu tevergeefs druk bezig om een speen te zoeken bij moeders. Annelies lag op de uier en het kalf kon er daardoor niet bij. Ze probeerde wel op te staan toen we naar haar toe liepen, maar ze leek net niet sterk genoeg en zakte weer door haar benen.

Ze leek niet sterk genoeg en
zakte weer door haar benen


Melkziekte noemen we het beeld als koeien net na het kalven niet op kunnen staan. Wanneer ze in korte tijd van geen naar heel veel melkproductie moeten overschakelen, krijgen vooral oudere koeien een tekort aan calcium in hun bloed. Dat komt doordat er veel calcium in de melk zit. Een tekort aan calcium in het bloed zorgt voor een afnemende spierkracht. Uiteindelijk kan dat een koe zelfs fataal worden.


Uit mijn auto haalde ik snel een infuus met een calciumpreparaat. Gelukkig kon ik de halsader van Annelies gemakkelijk vinden en al snel was de hele fles leeggelopen in de bloedbaan.


Op het moment dat ik afscheid nam van Jaap keken wij nog even naar Annelies en haar mooie kalf met zwarte ogen. Juist op dat moment ondernam Annelies een geslaagde poging om op te staan. En hoewel ze nog wat wankelde, nam haar dorstige kalf direct een duik onder de uier.


Jaap was stomverbaasd. 'Dat dat spul zo snel werkt, dokter!'


Het was een prachtige zondagochtend, de zon kwam op, alles was groen en ik reed bij een tevreden klant vandaan. Mijn verlangen om op dit tijdstip op bed te liggen was totaal verdwenen!

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox