Logo harderwijkercourant.nl


Columns

Over schaapjes (ver)tellen

  Column

HARDERWIJK - Dwalend over de heide en over het Beekhuizerzand. Samen met de kudde en een hond… of twee. Genieten in een heerlijk voorjaarszonnetje! Wat een heerlijk leven!
Heeft u de schaapskudde gezien? Zo ja, heeft u gezien dat de schaapskudde niet alleen schaapjes telt? Vroeg u zich ook af waarom er geiten en bokken tussen lopen? Het viel mij namelijk op en ik stelde die vraag aan de herder.


Het is inderdaad niet zonder reden én leuk om te weten. Een schaapje is volgzaam. 'Als één schaapje… volgen er meer!' Bokken daarentegen zijn wat eigenzinniger, iets minder volgzaam.
Schapen eten gras, maar in eerste instantie geen jonge berkenboompjes. Geiten eten gras én de bast van jonge berkenboompjes. Dat vinden de berkenboompjes niet fijn. Maar om het zand te laten stuiven, moeten de berkenboompjes weg. Eigenzinnige bokken zijn dus een voorbeeld voor volgzame schapen. Zo leren schaapjes dus de bast te eten! Daarom lopen er geiten en bokken bij de schapen. Fascinerend hè!

Vragen over ras en de roze vlekken op de rug


Niet alleen ik stel vragen aan de herder. Hij krijgt nog veel meer vragen van 'heerlijk (?) altijd buiten' - ook als het regent, waait en iedereen binnen zit - tot beterwetende opmerkingen over de honden.

Rond deze kudde lopen er meestal twee honden, inderdaad geen bordercollies. Er zijn namelijk meerdere rassen geschikt om de kudde bij elkaar te houden. Maar blijkbaar is niet iedereen het daar mee eens. Gelukkig weet de herder wel waar hij het over heeft, want hij heeft al jaren ervaring.
Zo worden er veel vragen aan de herder gesteld. Vragen over het ras en vragen over de vlekken. Overigens geen vragen over de vlekken van de wol, maar vragen over de roze vlekken op de rug van de dames. Zelfs wordt er gevraagd of de herder bij de schapen slaapt! Zonder in te gaan op allerlei intieme details, zal ik ook daarin duidelijkheid geven… Het is inderdaad schaapverwekkend… eh… slaapverwekkend.

Reageer als eerste
Meer berichten