<p>SIjmen Reehoorn, kerkelijk werker De Regenboog.</p>

SIjmen Reehoorn, kerkelijk werker De Regenboog.

Column Sijmen Reehoorn

Ander perspectief

  Column

Een paar weken terug heb ik Harderwijk van een heel andere kant leren kennen. Ik heb met vrienden een zeilboot geleend en het Wolderwijd verkend. Vanuit m’n gehuurde zeilbootje is de skyline van Harderwijk nog mooier dan vanaf de Knardijk. De stad oogt historisch en sfeervol en ook vrolijk door de springende kinderen op de trampolines in de haven. 

Sowieso vind ik de wereld mooier vanaf een zeilboot. Het is vredig, vakantie-achtig en je bent één met het water en de wind. Je wordt meegenomen door de natuur en je kijkt met andere ogen om je heen. Het is heerlijk om Harderwijk eens met die bril bekeken te hebben.

Wisselen van bril of wisselen van perspectief is ook op andere momenten waardevol. Als je kijkt met andere ogen zie je vaak nieuwe dingen. Zo ken je bijvoorbeeld niet alle gaten en gleuven in de weg, totdat je met je longboard of rollator over diezelfde weg gaat. Ook zie je als tiener niet hoe hard je groeit totdat je je opa en oma weer ontmoet en zij in verbazing uitroepen hoe groot je al weer bent geworden. 

In mijn studie theologie heb ik geleerd dat het goed is om anderen te bekijken door de ogen van Jezus. Hij kijkt liefdevol en is heel bewogen met anderen. Tegelijkertijd is hij scherp: hij kijkt door mensen heen en ziet wat hen beweegt. Ik probeer regelmatig met de ogen van Jezus naar mezelf te kijken. Dan probeer ik liefdevol en bewogen met mezelf om te gaan; m’n perfectionisme wat gerust te stellen. Tegelijkertijd kijk ik scherp: zijn mijn motieven nog juist?  

Stel je voor dat Jezus vandaag zijn vissersbootje zou aanleggen in Harderwijk. Hoe zou hij door de stad lopen? Wat zou hij zien als hij liefdevol en bewogen door de Vijhestraat loopt? Als Jezus naar je kijkt dan doet hij dat met compassie. Het is goed en interessant om jezelf en de mensen die je ontmoet te bekijken door Jezus’ bril.

Sijmen Reehoorn, missionair werker De Regenboog, sijmenreehoorn@hotmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden