Foto: Peter Sitsen
Column Peter Sitsen

Bingo!

  Column

Één zwaluw maakt nog geen zomer. Gelukkig hebben we nog een maand of twee voor de zomer echt begint. Maar maakt die ene zwaluw dan wel een klein beetje lente? Ik hoop het, want die laat lang op zich wachten. Letterlijk en figuurlijk. Vandaag mogen de kettingen eindelijk weer van de terrastafels: de eerste zwaluw zullen we maar zeggen. Een beetje lente erbij zou dan wel aardig zijn. Al sluit ik niet uit dat de goegemeente gewoon gaat zitten blauwbekken. Inclusief ondergetekende, overigens. Voordeel is dat je bier lekker lang koud blijft. Nadeel is dat die door Mark verfoeide bitterbal, die we uit oer-Hollandsch principe dus gewoon om vijf over twaalf in het vet laten zakken, snel koud is. Het is geven en nemen, zeker in coronatijd.

Die woensdag de 28e is natuurlijk niet toevallig gekozen. De dag na koningsdag. Er was iemand in Den Haag die na het lekken van 21 april als mogelijke terrasopening de heren en dames ministers voorzichtig moest wijzen op die daaropvolgende dinsdag. Koningsdag. Dat was Mark natuurlijk even vergeten. Niet handig dus, 21 april. Zo’n geheugen lijkt mij overigens ook knap onhandig.

Over terrassen gesproken: de afgelopen zomer succesvol geïmproviseerde ‘Kroeghoek’ op de Boulevard lijkt een vervolg te krijgen. Althans, de voorbereidingen zijn in volle gang en de gesprekken worden nog gevoerd, las ik. Ik kan niet wachten. Wat gun je het die gasten die al maanden de deuren moeten dichthouden en ook geen terras hebben! Het is niet het enige wat de kroegbazen in petto hadden. Als geheel corona-proof alternatief voor Koningsnacht kwam een handvol kroegen met de 0341-livestream, inclusief bingo en online pubquiz. Een livestream vanuit je favoriete kroeg met alles erop en eraan. In plaats van hossen in de kroeg gingen de Sitsentjes dus lekker hossen op de bank. Maud vond het leuk.

Dat deden we op Koningsdag zelf nog even over met ‘de Streamers’. Een zooitje bij elkaar geraapte artiesten van nationale allure die nog wel willen werken voor een paar centen.

Onze Koning en Koningin vonden het wel grappig om de BN’ers in hun paleisje te ontvangen en zodoende staat Maan van de galerij op het Noordeinde te blèren en doet Guus Meeuwis een chanson vanuit de paleistuin. Hilarisch als de prinsesjes een rapje met Snelle meedoen natuurlijk.

Beide streams waren gratis overigens, al werd een fooi wel gewaardeerd.

We moesten ons vertier tot vandaag dus zoeken in het vermaak wat, net als een jaar of vijftig geleden, gewoon via de kijkbuis onze huiskamer binnenkwam.

Nu breekt heel zachtjes de Hollandsche lente los. Als opmaat naar een zomer die we ons over 50 jaar nog herinneren. Ik houd je aan je woord Hugo!

PS: leest u dit in de krant, dan hoop ik dat u nu lekker op een terrasje zit.

www.petersitsen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden