Foto:
Column Marthijn van Leeuwen

Begrijpmoe

  Column

Onze koning sprak in zijn kersttoespraak over meningenmoeheid. Daar kon ik me wat bij voorstellen. Als je daartegen ingeënt kon worden, zou ik vooraan in de rij staan.

Nu na Pasen voel ik sterk dat ik last heb van begrijpmoeheid. Ik begrijp de boer zo goed, die zich niet gewaardeerd en genegeerd weet. Maar ook degene die zegt: dit kan zo niet doorgaan, er moet wat veranderen. (Ik zou de boer -let wel: de boer en niet de grootgrutter- wel 10x zoveel voor de melk willen geven en voor m’n gehaktbal, maar ik geef ook alvast aan dat ik dan minder vlees ga eten.)

Ik begrijp de ic-arts, die niet kan begrijpen dat er over versoepelingen wordt gesproken, maar ook de politicus die er oog voor heeft dat de rek eruit is. Ik begrijp de jongere, die ziet dat de koeien weer dol door de wei lopen (minimaal 6 uur per dag), maar zelf al 1,5 jaar op stal staat en er klaar mee is. Ik begrijp de mensen die de online-kerkdiensten wel gehad hebben. En ook dat het jammer wordt gevonden dat de samenkomsten tijdens de Ramadan in de moskee maar mondjesmaat door kunnen gaan.

Ik begrijp de kerkganger die denkt: waarom gaan we niet gewoon? En degene die dat totaal niet begrijpt. Ik begrijp de terraseigenaar, met de kettingen om z’n tafeltjes en stoelen, teleurgesteld over het bankje voor z’n café dat wel bezet is met coffee-to-go-met-wat-lekkers. Ik begrijp degene die zegt: zo snel mogelijk inenten allemaal. Ik begrijp ook degene die toch een beetje huiverig is geworden. En de arts die juist door wil.

Ik begrijp het als je me niet begrijpt. Zelfs als je het onbegrijpelijk vindt dat ik dit zo schrijf. Ik begrijp het echt. Ik geef je zelfs gelijk. Maar ik wijs je ook hier even op. Na Pasen gaat het er niet om wat ik allemaal belangrijk vind voor mezelf. Daar ben ik juist van bevrijd. Ik ben vrij om vrijwillig ieders dienaar te zijn.

Ds Marthijn van Leeuwen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden