[Column Lennart van der Vegt] #ikbenervoorje


Lennart van der Vegt
Lennart van der Vegt (Foto: )
Column Lennart van der Vegt

#ikbenervoorje

  Column

“Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?” Vraagt de jongen aan het paard in het boek “De jongen, de mol, de vos en het paard” van Charlie Mackesy. “Help” antwoordt het paard. In het boek wisselen de vier vrienden gedachtes uit. “Wat zou succes zijn?” vroeg de jongen. “Liefhebben” antwoordde de mol. “Soms voel ik me verloren,” zei de jongen. “Ik ook,” zei de mol, “maar wij houden van je, en liefde brengt je thuis. Ik denk dat iedereen alleen maar probeert om thuis te komen.”

Vanaf eerste Kerstdag tot en met oudejaarsdag zat er elke dag iemand op ‘het bankje’ voor de Grote Kerk om in gesprek te gaan met voorbijgangers of mensen die hadden gekeken naar het KerstEvent kerstinharderwijk.nl.

Ik zat er zelf de zondag na Kerst van 14.00 tot 16.00 uur en heb, ondanks de regen en de kou, verschillende voorbijgangers gesproken. Dit is waar de Kerk moet zijn, dacht ik. Midden in de samenleving, waar mensen voorbij lopen als ze een wandelingetje maken, waar een omwonende langs loopt om z’n afval weg te gooien en waar anderen voorbij gaan als ze naar de nabijgelegen coffeeshop gaan om iets af te halen. Daar willen we beschikbaar zijn voor een goed gesprek. Daar willen we luisterend oor bieden want vaak is dat wat we nodig hebben als we “Help” zeggen. Dat is een manier om ‘succesvol lief te hebben’ en mensen die zich ‘verloren voelen’ de weg naar ‘thuis’ te helpen vinden.

De dag nadat de krant met deze column verschijnt zal ik weer op het bankje voor de Grote Kerk zitten, donderdag 14 januari van 14.00 tot 16.00 uur. Kom gerust langs!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden