[Column Henny Kreeft] Corona Proof of eigenwijs


Foto:
Column Henny Kreeft

Corona Proof of eigenwijs

  Column

In het buitenland hoorde ik vroeger vaak dat de Nederlanders eigenwijs en koppig zijn, en nu gaan meteen een heleboel mensen onmiddellijk zeggen, dat ik dan een goede Nederlander ben en ja, ik ben ook zo. Van mijn moeders kant uit Brabant staan we er om bekend dat we eigenwijs en koppig zijn, maar ik noem het meer standvastig en dat had ik altijd nodig op mijn werk. Zeker in de tijd als kwaliteitsfunctionaris, maar het heeft me ook regelmatig in de problemen gebracht. 

Nu bestaan er ook nog zoiets als tradities, ook in Nederland en twee van die tradities zijn het vuurwerk en carbidschieten. Laatst schreef ik hierover voor Barneveld, dat daar het carbidschieten door de burgemeester was verboden. Echter het verbod was tegen het zere been van de oppositie en dus werd het verbod teruggedraaid. Alleen op zo’n manier, dat je denkt tja, is dit nu onze traditie of is het weer zo’n zwak compromis: carbidschieten zou mogen op het eigen erf en dan alleen nog maar in het buitengebied. Zo kan ik het ook. 
Dit in tegenstelling tot in Zeewolde, waar ik ook wat over schreef, waar de burgemeester zelfs naar het carbidschieten is gekomen, gewoon om te kijken hoe het ging. Hulde !

Het andere feest, sorry, de andere traditie, is het alom bekende vuurwerk en dat was dus dit jaar verboden wegens de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus. Nu vraag ik me al een tijdje af, hoe ver een verbod gaat. Als ik dan naar het woord ‘verbod’ kijk met de kwaliteitsbril, dan zegt het me dat ik iets niet mag doen en dat het is vastgelegd. Een verbod in een wet of noodwet, een uitvoering van werk in een (kwaliteits-)voorschrift. 
Het verbod op vuurwerk was uitgeroepen om de zorg niet nog meer in de problemen te brengen, als er gewonden zouden komen door het vuurwerk. Ok, tot daar snap ik het dan nog, echter hier in de wijk in Harderwijk is het afsteken van vuurwerk - ondanks het verbod - zo ongeveer in de middag begonnen en duurde toch zeker tot een uur of één in de nacht. En wie heeft dan de controle gedaan? En, eerlijk gezegd, was het zeker niet allemaal siervuurwerk, zeker niet die harde knallen net onder de raam. Maar ja, tradities hé en ik geniet nog steeds van vuurwerk. 

Het probleem waar we eigenlijk mee zitten, en daar schreef ik laatst over voor Breda, is dat de jongeren door al die verboden en door de ellende met Corona, geen andere mogelijkheden zijn aangeboden en kom niet meteen met een streaming programma van acht uur, zoals in Elburg. Jongeren willen gewoon bij elkaar zijn en dat is niet gek, zo ben ik met mijn eigenwijze kop ook altijd geweest. Gelukkig nu een stuk minder, maar toch, toen zocht ik die jongerensoos of disco op. Sterker nog, ik ben expres gaan werken in een disco, om er maar steeds te kunnen zijn en met de muziek bezig te zijn. 
Er moet toch iets te vinden te zijn voor onze jongeren en ook nog Corona Proof, zodat ze toch nog wat aan hun jeugd hebben? Is er nu echt geen genie die een plannetje kan uitwerken, waarbij jongeren bij elkaar kunnen komen, hun jeugd nog wat leuk kunnen maken en toch de regels van Corona Proof in acht kunnen nemen? 

Overigens zie je ook wel foto’s waarbij de Corona-regels niet altijd juist worden geïnterpreteerd, qua afstand en qua mondkapje. Maar we doen ons best, toch?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden