[Column Henny Kreeft] Harderwijk wil meer inspraak


Foto:
Column Henny Kreeft

Harderwijk wil meer inspraak

  Column

Nu is dat altijd al een nobel streven geweest - ik heb zelf ook steeds meer het gevoel dat ik meer inspraak wil en wil meepraten, alleen niet een ieder is daar voorstander voor - om te verzoeken om meer inspraak, maar het moet dan wel op een bepaald moment toegekend worden. Als dat niet gebeurt, dan is men roepende in de woestijn en daar luisteren verschrikkelijk weinig mensen. 

Maar nu meer serieus, het schijnt zo te zijn dat in het kader van het Asielzoekerscentrum (AZC) dat de gemeente Harderwijk meer inspraak wil over de voorwaarden die gelden rond de vestiging van het AZC. Nu las ik deze zin in eerste instantie als voorwaarden ‘rond de vestiging van het AZC’, wat bij mij onmiddellijk opriep dat er wat gevestigd zou worden. Maar ik heb natuurlijk het artikel weer eens verkeerd gelezen, daar we al een AZC in Harderwijk hebben. 

Het blijkt dat Harderwijk het contract voor vijf jaar wil verlengen en dus van mijn kant “Hulde”  hiervoor. Nu ben ik af en toe betrokken bij individuele personen die in een AZC zitten of hier een bepaalde status / vergunning hebben en die met vragen zitten. Laatst had ik een vraag van een Syrische jongeman, die alleen zit in een AZC in het zuiden van Nederland, die graag naar een woning wil om zijn familie over te laten komen. Het probleem is dat er steeds wat gezegd tegen hem, maar daar blijft het wel een beetje bij. Helaas. 

En daar zit dus voor vele asielzoekers hét probleem, men zit te wachten op de familie, op hun vrouw en kinderen. Voor het AZC - zeker hier in Harderwijk - schijnt de eis te zijn dat veertig procent van de opvang gezinnen moet zijn. De gemeente zou eigenlijk een hoger percentage gezinnen willen zien in het AZC - waarbij de gedachte speelt dat met een gezin het rustiger wordt op een AZC - , echter het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) denkt dat daar geen plaats voor is. Opvallend is daarbij wel te benoemen dat regelmatig meer dan veertig procent op het AZC bestaat uit gezinnen. 

Nu is de gemeente Harderwijk van mening direct afspraken te willen maken met het COA, alleen dat is niet mogelijk, daar alles via de provinciale ‘discussietafels’ moet lopen. En daar zitten nu de problemen: discussies zijn mogelijk noodzakelijk, echter ze duren meestal veel te lang, waarbij de asielzoekers de dupe zijn. 

Het mag m.i. niet zo zijn, dat asielzoekers of andere vergunninghouders té lang in een AZC moeten verblijven. Op het moment dat er een vergunning wordt afgegeven door de juiste instantie - en daarvoor is het IND de belangrijkste - dat men mag blijven in Nederland voor een bepaalde tijd, dan moet dat ook onmiddellijk in werking worden gesteld, zodat deze mensen het AZC kunnen verlaten. Maar het mag toch niet zo zijn, dat mensen uit deze groep van het ene AZC naar het andere moeten verhuizen en waarbij de ene persoon binnen een groep wel toestemming krijgt en de ander niet. In het dossier dat ik ben tegengekomen, heeft een hele groep de juiste vergunning gekregen en zijn ze allemaal geplaatst in een huis, behalve eentje. En dat is knap vervelend voor zo’n jongeman die dan ook nog zijn familie mist. 

De hulp aan deze mensen is van groot belang en hard nodig, elke dag weer. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden