<p>Lennart van der Vegt.</p>

Lennart van der Vegt.

(Foto: )
Column Lennart van der Vegt

Zokanjetogniezijn

  Column

In de, op waarheid gebaseerde, film A Beautiful Day in the Neighbourhood (kijktip op Netflix!) krijgt journalist Lloyd Vogel de opdracht om een artikel te schrijven over mister Rogers. Rogers is al tientallen jaren een bekendheid op de Amerikaanse TV vanwege zijn kinderprogramma Mister Rogers’ Neighbourhood.

“In ons programma probeer ik via de camera in de ogen van een enkel kind te kijken en gevoelig te zijn voor zijn of haar behoeftes en emoties”, zegt Rogers in het eerste gesprek over de telefoon. Vervolgens: “Weet je wat op dit moment het belangrijkste in de wereld voor mij is? Bellen met Lloyd Vogel” Zoals je misschien begrijpt is Lloyd sceptisch over de intenties van mister Rogers. Zo kun je toch niet echt zijn? Na verschillende ontmoetingen en tijden dat Lloyd met Rogers heeft opgetrokken komt hij tot de conclusie dat mister Rogers echt zo is. Dat hij een ongewone aandacht en interesse voor anderen heeft en het hart van het individu weet te raken. Hij geeft mensen het gevoel dat ze er echt toe doen, dat ze kostbaar zijn. Dat is geen truckje, zoals Lloyd in het begin vermoedt, mister Rogers ziet dat echt zo.

Mister Rogers doet me denken aan mijn grote voorbeeld, Jezus. Net als mister Rogers had Hij regelmatig een groot publiek en toch had Hij echt oog voor het individu. Hij liet zich niet leiden door wat de maatschappij van Hem verwachtte en had oog voor degenen die door anderen werden uitgespuugd zoals misdadigers en hoeren en voor gewone mensen zoals jij en ik. Mensen met melaatsheid, net als corona erg besmettelijk, ging Hij niet uit de weg maar raakte Hij aan. Net als mister Rogers liet Hij zien dat kinderen kostbaar zijn zoals ze zijn en niet om wat ze kunnen worden. Lloyds hart, hard geworden door pijn en verdriet in zijn verleden, wordt langzaam zachter. Datzelfde effect heeft Jezus op mij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden