Foto:
Column Henny Kreeft

Hybride gemeenteraad

  Column

Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord - de kreet ‘Hybride Vergaderen’ (HV) - maar het lijkt me niet echt makkelijk, maar wel doeltreffend in deze dagen, of toch niet? De gemeenteraad heeft er steeds meer moeite mee dat men vanuit thuis vergadert en zoekt steeds meer naar de mogelijkheid om in de eigen vergaderruimte - de ‘grote’ vergaderzaal - te vergaderen. Maar misschien is dat toch het verkeerde voorbeeld geven. 

In deze moeilijke tijd van de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus is men overal aan het strubbelen met het beleid hoe men om moet gaan met de landelijk afgesproken regels. Thuiswerken is de regel en ik heb laatst ook geprobeerd om mee te doen aan een vergadering, maar om de een of andere reden werkte het programma dat ik moest gebruiken, niet helemaal en ik kon meekijken, zolang men documenten liet zien, maar daar bleef het dan ook bij. 

Natuurlijk moeten we de regels opvolgen in deze moeilijke tijd en zijn we ons met z’n allen er van bewust dat de contacten tot een minimum zijn beperkt. Daaraan gekoppeld is de bereikbaarheid ook wel tot een minimum beperkt; zo ben ik al wekenlang bezig de IND telefonisch te bereiken voor een Syrische jongeman die de juiste vergunningen reeds heeft ontvangen.

De gemeenteraad heeft een voorbeeldfunctie en ik neem toch aan dat het vergaderen ook middels hun digitale systeem kan en dat ook de complete vergaderingen ook niet in de raadszaal hoeven. Daarnaast is die zaal niet echt zo groot om echt ‘Corona-proef’ te kunnen werken cq. te vergaderen. 

Bert Holleman, fractievoorzitter Gemeentebelang, schijnt met het probleem te worstelen of hij moet vergaderen in de zaal of gewoon digitaal, zoals het de laatste tijd is gebeurd. Gelukkig is meneer Holleman het met me eens, dat “ … raadsleden het goede voorbeeld moeten geven en online moeten vergaderen … “ 

Tot zover ging het goed met de fractievoorzitter, echter verderop in een artikel in deze krant, ging hij toch twijfelen. In de periode van 23 april tot 11 juni werd netjes online vergaderd, echter de laatste tijd wordt er toch meer in de raadszaal vergaderd en volgens de heer Holleman is dat een verkeerd signaal naar de bevolking. 

En daar draait het nu juist om. Op een moment dat de raad weer fysiek aanwezig was, heeft de heer Holleman een statement proberen te maken en is niet gegaan op 1 oktober. Echter daarna ging hij twijfelen en staat nu op het punt, dat hij “ … het niet kan maken naar mijn kiezers om weg te blijven …”. Als ik dit dus echt zwart-wit lees, gaat het om de kiezers, alhoewel de volgende verkiezingen pas op 16 maart 2022 zijn, en niet om de veiligheid en de gezondheid. 

Hoe kan een raad vergaderen met mondkapjes en met anderhalve-meter-afstand regel? 

Dames en heren, geef het goede voorbeeld en blijf gewoon digitaal vergaderen - dan weet de kiezer ook hoe het moet - en duren de vergaderingen ook niet zo lang. Gezellig voor het thuisfront en de rest van het werk, want er liggen nog genoeg documenten die gelezen moeten worden en er moeten ‘kiezers’ teruggebeld worden. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden