Foto:
Columns

Column Henny Kreeft: En het afval zwierf verder

  Column

Laatst kreeg ik zo’n berichtje vanuit de wijk-mail-contact-met-de-buren of zoiets, waarin een medebewoner van de wijk aangaf dat er maar weer eens een klacht richting de gemeente was gestuurd over het afval wat weer overal schijnt te moeten liggen. Nu moet ik onmiddellijk hier aan toevoegen, dat ik voor honderd procent achter deze ‘afval-klager’ sta, want ik zie die rommel ook in de wijk.

Tijdens mijn rondje na een afspraak bij het wijkcentrum, liep ik over de parkeerplaats en zag me daar toch een ellende aan afval, het was net of iemand de kofferbak van de auto had leeggegooid, gewoon op straat - ok parkeerplaats - maar toch, op een openbare plaats en niet in de afvalbak. Nee, want die stond echt te ver weg, zeker 50 meter, als het niet minder was.
Het is toch compleet van de ratten besnuffeld, dat we tegenwoordig ons afval maar op het parkeerterrein van een wijkcentrum gewoon maar neergooien. Het lijkt erop dat het virus ook onze normen en waarden heeft aangetast.

Maar het gaat steeds verder, er wordt echt niet meer gekeken naar een afvalbak, welnee, gewoon op de grond en liefst nog in het zicht ook. Eerder heb ik al eens geschreven over lachgas canisters die gewoon in en voor het bushokje van de stadslijn op de grond lagen. Want tenslotte moet je er van af en die vijf stappen naar de vuilnisbak, kan men na het gebruik van het lachgas niet meer maken. Ja, het valt niet echt mee.

Alsof het niet erger kan, kan je tegenwoordig ook al de rommel van gespuug in bepaalde liften tegenkomen en dat in de tijd van het SARS-CoV-2 virus. Ik heb het zo wie zo in deze tijd al niet op een lift, je weet tegenwoordig niet wie er in de lift heeft gestaan en of die persoon toevallig ziek is en gehoest of geniest heeft. Het virus schijnt in een lift wat langer te kunnen blijven hangen. U bent gewaarschuwd.

Wat ik dan niet snap, waarom dit allemaal moet gebeuren, het afval, de canisters en het gespuug op of in ruimten waar andere mensen, medebewoners van wijk en stad, ook dagelijks langs moeten.

Mocht je je in deze coronatijd nu echt vervelen, ga eens wat nuttigs doen, ruim de rotzooi in de wijk eens een keer op, in plaats van de wijk te vervuilen. Of ga met je vrienden eens langs een verzorgingshuis of andere zorginstelling en vraag of je daar wat kan doen, er zal altijd wel iets te doen zijn.

In plaats van het nog moeilijker te maken voor de gemeenschap, de mensen die dag en nacht klaar staan voor anderen, zoals mensen in de zorg, mensen van de reiniging, schoonmakers, zou je respect kunnen hebben voor deze mensen en deze mensen proberen te helpen. Dat is wat anders dan ze het moeilijk maken of lastig te vallen.

En als je dan toch op het goede pad bezig bent, laat het vuurwerk eens liggen tot oud en nieuw, daar is het voor bedoeld. Niet voor een dinsdagavond in oktober en dan zeker niet in een hal van een garage, of in een afvalcontainer. Ik weet het, het maakt veel meer lawaai, maar het is wel vervelend voor de mensen die er net naast of boven wonen.

En vrienden, gaan we eens werken aan de opbouw van de wijk en aan de hulp aan de mensen die het nodig hebben?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden