Foto:
Column Betty de Wit

Gedeeltelijke lockdown

  Column

Inmiddels zitten we weer midden in de coronamisère. Allerhande beperkingen werden dinsdagavond weer door minister-president Rutte over ons uitgeroepen. Gelukkig hebben we als regering en volk wel iets van de vorige lockdown geleerd. Zo het nu lijkt, worden de mensen in de rust- en verzorgingshuizen niet geïsoleerd. Want die maatregel gaf soms schrijnende gevallen.

Zo moet ik nog steeds terugdenken aan mijn broer en zijn vrouw. Samen woonden ze in een verzorgingshuis. Zij is dement en werd dagelijks naar de dagopvang gebracht. Bij de eerste lockdown werd die opvang gesloten en was het noodzakelijk dat de kinderen haar naar een opvangtehuis voor mensen met dementie brachten. Hij bleef alleen achter en mocht niet op bezoek. Zouden ze elkaar nog ooit weer zien?

Een andere broer, met het syndroom van down, mocht geen bezoek. En toen mijn zus eindelijk mocht komen, moest ze handschoenen aan en een mondkapje voor. Wat gaat er dan in hem om? Geen knuffel, geen kusje, die jongen begrijpt er niets van.

En als ik naar mezelf kijk? Bij de eerste lockdown kreeg ik ineens geen huishoudelijke hulp meer. Hoewel de regering eerder had bedacht dat oudere mensen zo lang mogelijk thuis moesten wonen. Daarvoor was een netwerk over het hele land opgezet, met de bekende keukentafel-gesprekken. En toen overal hulp naar behoefte werd verleend, stond ineens alles stil. Geen hulp. Kinderen en vrijwilligers moesten te hulp schieten. Dat je daardoor als oudere juist meer mensen over de vloer kreeg? Je moest je maar redden.

Nu is daar gelukkig geen sprake van. Mondkapjes dan maar? Ondertussen slaat het virus links en rechts om zich heen. Een kleindochter heeft het. De vriend van een andere ook. Een derde kleinkind laat zich testen. Het gevaar dreigt aan alle kanten. Rutte heeft er al een zware hamer bijgehaald. Zal het helpen? Niemand die het weet. Hoe hardnekkig kan een mens zijn, of het virus?

De 89-jarige Betty de Wit uit Harderwijk schrijft korte verhalen over haar belevenissen. Vorig jaar heeft ze het boek ‘Wat vertel je me nou?’ uitgegeven. Reageren? Bettydewit1930@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden