Foto:
Column Ds Johan het Lam

De duif boven Harderwijk

  Column

Bovenin de hoge uitkijktoren aan de snelweg van Harderwijk kijk ik over de stad. Ik moet even zoeken, maar dan zie ik de kerk waaraan ik verbonden ben, mijn huis en de straat. Alles ziet er vanaf hier anders uit. Vanaf deze hoge plek ziet alles er kleiner uit, het uitzicht vanaf hier relativeert de dingen waar ik mee bezig ben, ik kijk er anders naar.

Zou dat het zijn wat er gebeurt als je bidt? Je gaat naar God en vertelt Hem wat er gaande is. Of nee, dat klinkt nog te praterig. Je houdt je zorgen en je situatie simpel aan Hem voor. Misschien kan dat zelfs zonder woorden. En dan, in de stilte, probeer je met Hem mee te kijken naar jezelf en je vragen en je leven. Misschien dat Hij er iets over zegt. Misschien niet. Maar in ieder geval kijk je anders naar de dingen, je ziet alles vanuit een ander perspectief. Dat kan veel relativeren, de zorgen lijken kleiner dan eerder. Er komt rust.

Daarvoor hoef je natuurlijk niet per se deze hoge toren op te klimmen. Dat is nogal vermoeiend. Je kan ook voor je slaapkamerraam staan. Of op een stoel zitten in je tuin. Of op een bankje in het bos, of gewoon wandelen door de natuur.

Als je net als ik bovenin de uitkijktoren staat, ben je vlak onder de toekan. Het zou wel beter zijn als die saggerijnig kijkende vogel hier boven me een beetje kleiner was en met nederig gebogen hoofd. Hij moet niet zo hoog van de toren blazen. Was deze roestige toren niet een goedmakertje van een bedrijf dat een fout had gemaakt. Daar past nederigheid bij. Laten we de eigenaar van de toren vragen of hij daarboven een veel grotere witte neerdalende duif wil plaatsen. Teken van de Heilige Geest van Jezus. Primeur voor Harderwijk. Uniek in Nederland. Dan noemen we de toren de ‘bidtoren’, Een plek waar je kunt gaan bidden of die je in ieder geval eraan herinnert dat je mag bidden.

Misschien kunnen we op nog meer plaatsen in de stad zo’n witte duif plaatsen. In parken en speeltuinen en op pleinen. Stille, niet hoorbare oproepen om naar jezelf te kijken met de ogen van God. Hier, vanaf de toren, vraag ik: Heer, zegen onze stad Harderwijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden