Foto:
Column Henny Kreeft

Fracties in verzet

  Column

Altijd bezig om nieuws - zowel lokaal als nationaal - door te spitten en ook nog proberen om het snappen en zo worstel ik de (social) media door op zoek naar politiek nieuws en tegenwoordig natuurlijk ook het nieuws over het SARS-CoV-2 virus, waarbij ik steeds meer het gevoel krijg, dat niet altijd de waarheid, de gehele waarheid en niets anders dan de waarheid is en wordt gemeld. Maar daarover op andere plaatsen meer. 

Maar nu het volgende. Ik weet niet of u het al gehoord hebt, maar drie partijen uit de Harderwijkse politiek zijn in verzet gegaan. Terug naar de rumoerige tijden van 60 - 70 denk ik, of misschien nog wel eerder, de tijden van het ontstaan van de Hanzesteden misschien. Enfin, Harderwijk Anders, PvdA Harderwijk en GroenLinks Harderwijk hebben zich “ … solidair verklaard met ‘Raden in verzet’ … “ Wat is dit nu weer, zal u mogelijk denken, in ieder geval, ik deed het wel en ik ben dus maar weer eens gaan spitten.

‘Raden in Verzet’ schijnt een initiatief te zijn van de gemeenteraad van Zoetermeer en heeft tot doel om met zoveel mogelijk gemeenteraden aan het rijk, minister en Tweede Kamer duidelijk te maken dat er met ingang van dit lopende jaar “ … structureel extra geld nodig is voor de gemeenten … “ Het gaat er om dat de aangesloten gemeenten, dus de gemeenteraden die in verzet zijn, om via maar ook mét de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tijdens haar vergadering druk uit te oefenen op de regering.

De drie partijen in Harderwijk die in verzet zijn, vragen om de druk op te schroeven om een structurele oplossing te zoeken voor de tekorten in de Jeugdzorg, WMO en de Participatiewet. Dat is me nogal wat daar gevraagd wordt; Nederland schijnt de afgelopen tijd nogal al wat besteed te hebben aan reddingsoperaties in het kader van de zogenaamde coronacrisis, de tweede golf staat voor de deur, dus even niet opendoen, van hele grote Nederlandse bedrijven en nu gaan de lokale partijen in de VNG ook schudden aan de ministeriële geldboom. We moeten daarbij wel rekening houden dat het herfst is geworden en dat vele bomen hun bladeren verliezen of gedeeltelijk ook al verloren hebben.

De motie in de gemeenteraad Harderwijk om zich aan te sluiten bij ‘Raden in Verzet’ - overigens ook positief bevonden door het college - kreeg géén meerderheid in de raad, ondanks men in de motie alleen maar vroeg om zich solidair te tonen met gemeenten die problemen hebben. Want - zullen de tegenstemmers hebben gedacht - Harderwijk heeft (nog) geen financiële problemen als gevolg van de decentralisaties en dus hoeft Harderwijk zich niet aan te sluiten.

Nu ben ik al een tijdje die zin aan het zoeken over “Politiek bedrijven is vooruit kijken”, maar ik kan de juiste woorden niet vinden; misschien als iemand de juiste woorden deze week vindt, dat hij of zij mij even een seintje stuurt. Want er komen weer verkiezingen aan, denk daar ook aan, en dat geldt zeker ook voor de tegenstemmers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden