Foto:
Column Henny Kreeft

Subsidie, groot of klein

  Column

Soms kom je iemand tegen, die zegt: “Hé, ik heb je column gelezen” en dan zeg ik: “Dan moet je die van volgende week eens lezen”, maar ondertussen denk ik “En dan had je de andere ook eens moeten lezen”, want deze column is er maar eentje uit een reeks in verschillende kranten elke week. Maar soms kom ik zelf een artikel tegen en denk ik: ”En nu?”

Zo kwam ik laatst een klein artikel tegen over de start van een adviesbureau. Aangezien ik ook interesse heb in een eigen adviesbureau, dacht ik even, even lezen, misschien schiet ik er wat mee op. Het blijkt dat per 1 januari een subsidiebureau van start zal gaan in de gemeente Harderwijk. Voor de start van dit bureau is 40.000 euro nodig.
Het doel van het subsidiebureau is om - volgens een artikel hier in de krant - “ … de centrale sturing, toegankelijkheid, vindbaarheid en de gemeenschappelijkheid in de uitvoering van het subsidiebeleid te verbeteren en te vergroten … “

Echter stap 1 is het bureau zelf op te zetten, waar kan de directeur van dat bureau dan het advies voor de subsidie van het bureau aanvragen? Bij zichzelf zal het niet lukken, dus neem ik aan dat de gemeenteraad hier groen licht voor gegeven heeft.
In ieder geval zal de adviseur van het subsidiebureau verantwoordelijk zijn voor het “... ontwikkelen van het subsidiebeleid en de invoering daarvan, het bevorderen van de samenhang tussen subsidies en de informatievoorziening via de gemeentelijke website … “

Nu weet ik niet of u wel eens op de site van de gemeente bent geweest, maar ga maar eens aan de slag met het zoeken onder de kreet ‘subsidie’; dan krijg je toch een waterval van informatie over je heen. Ik kan niet zwemmen, maar op deze manier zou ik het snel leren.
Dus een betere informatievoorziening zou best wel eens handig kunnen zijn.

Maar stel nu eens voor: ik heb twee plannen, aan de ene kant wil ik elke maand een glossy uitbrengen én ik wil een adviesbureau in de zorg. Zou ik dan met de vraag van ‘wat en hoe’ bij zo’n subsidiebureau aan kunnen kloppen en zou ik dan ook advies krijgen maar vooral subsidie?
Gezien de opmerkingen over het doel van het subsidiebureau over de centrale sturing etc. zal ik - als ik geluk heb - niet verder komen dan een advies. Gezien de vraag over een glossy en een adviesbureau in de zorg zal ik mogelijk een paar antwoorden kunnen krijgen: A. 2 bureaus opzetten; B. op zoek gaan naar een of meerdere subsidieverstrekkers; C. 1 bureau van maken of D. niets aandoen, zit geen toekomst in.

En ik denk dat het niet verder zal komen dan het laatste, maar ja, dromen mogen we allemaal hebben. Gelukkig heb ik al van alles geprobeerd en de nodige ervaring opgedaan, het enige waar het aan ontbreekt, is elke keer de tijd. Maar ja, daar kan een adviesbureau over subsidies en de onderlinge samenhang en zo meer, niets zinnigs over zeggen. Enfin, verstand op nul en blik op oneindig en dromen dat het eens zal lukken. Met of zonder subsidie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden