Foto: Pixabay

Harderwijk in de bres voor LHBTI-ers

Door de gemeente Harderwijk wordt, in samenwerking met het inwonerinitiatief Village People, gewerkt aan de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI). Hiervoor is een uitgebreid communicatieplan opgesteld.

Wijnand Kooijmans

HARDERWIJK - De sociale acceptatie van LHBTI-inwoners moet toenemen onder de gehele bevolking maar zeker onder jongeren en ouderen en in kringen waar dat nog een taboe is. Het plan moet er toe leiden dat vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen LHBTI-inwoners afneemt. Die inwoners moeten zich gesteund, veilig en weerbaar op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring voelen.

De gemeente wil zorgdragen voor een gelijke behandeling, sociale samenhang, veiligheid en leefbaarheid zodat Harderwijk voor iedereen een kleurrijke, gastvrije en veilige gemeente kan zijn. 'Harderwijk moet een gemeente zijn waar inwoners naar elkaar omzien en elkaar ontmoeten, samenwerking, wonen en leven. In Harderwijk moet men zichzelf kunnen zijn zonder dat het uitmaakt of men jong of oud is, welke culturele achtergrond, gender, inkomen, talenten of beperkingen heeft. Iedereen moet gelijkwaardig kunnen meedoen in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, in de buurt, de cultuur, vrije tijd en sport', aldus Harderwijk.

Verschillende achtergronden

De communicatie gaat zich richten op alle inwoners met verschillende achtergronden. Bij een aantal groepen wordt wel onderscheid gemaakt in de kanalen en de boodschap. Voor jongeren worden digitale kanalen het beste gevonden met een stijl die bij hen past. Dat geldt ook voor mensen die laaggeletterd zijn.

Er komt een online stadsgesprek en er worden bekende Harderwijkers en lokale influencers uit de LHBTI-gemeenschap ingezet voor het bespreekbaar maken van het onderwerp. Gebruik gaat gemaakt worden van bestaande evenementen en specifieke LHBTI-dagen: Coming Out Day 2020 (11 oktober). Er komt een serie korte filmpjes over LHBTI-inwoners om te delen op sociale media en de gemeentelijke website wordt toegankelijker gemaakt met LHBTI gerelateerde informatie en activiteiten. Er komt een informatiebord bij het regenboogzebrapad met een uitleg over de betekenis daarvan.

Regenboogvlaggen

In de aanloop naar Coming Out Day worden in het begin van deze maand honderd regenboogvlaggen opgehangen in de Harderwijker binnenstad, kerken en moskeeën, verpleeg- en bejaardentehuizen en sportverenigingen. Er komt een regenboogvlag te hangen van 3 bij 4 meter op het oude stadhuis. Nagedacht wordt nog over een expositie.

Ook wordt gekeken naar de inzet van sandwichborden in de buitenruimte. Dit is echter afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden