!
Opnieuw zijn er grote problemen rond het voortbestaan van het multifunctionele centrum De Roef.
Opnieuw zijn er grote problemen rond het voortbestaan van het multifunctionele centrum De Roef. Peter Sitsen

Gebruikers de Roef in Harderwijk boos en bezorgd na enorme huurverhoging: ‘Wij zijn de dupe van dit wanbeleid’

8 januari 2024 om 11:30 Politiek

HARDERWIJK Opnieuw zijn er grote problemen rond het voortbestaan van het multifunctionele centrum De Roef. De gebruikers voelen zich het mes op de keel gezet door de forse huurverhoging die hen in het vooruitzicht is gesteld door het nieuw aangetreden bestuur van MFC Harderwijk en de gemeente. De nieuwe huurprijzen zijn volgens hen niet op te hoesten.

Huurders uiten hun ongenoegen over de huurverhoging. ,,Als huurders de forse verhoging niet kunnen of willen betalen, wordt de huur opgezegd of zal het faillissement worden aangevraagd voor De Roef. Waar zijn we mee bezig?’’ Een andere huurder moet dit jaar ruim 4000 euro meer betalen. De vrijwilliger van deze Harderwijkse vereniging zegt niet meer te kunnen slapen vanwege de hele kwestie. 

Volgens het nieuwe bestuur zijn de vorige zaaltarieven veel te laag om de exploitatie dekkend te krijgen. In een brief geeft het bestuur aan dat de huurverhoging voor de gebruikers mogelijk koud op het dak valt. Als oplossing wordt gewezen op de mogelijkheid van een subsidieaanvraag.

PVDA-GROENLINKS

Wilco Bos van de PvdA heeft, mede namens Wietske Hollanders van GroenLinks inmiddels aan de bel getrokken bij het college van burgemeester en wethouders door het stellen van schriftelijke vragen. Hij vindt het onacceptabel dat de raad niet actief is geïnformeerd over de financiële positie van zowel De Roef als De Kiekmure en vraagt zich af wat nu de gevolgen zijn voor de exploitatie. Ook maken beide partijen het verwijt aan het college dat er geen gespreksverslag is gemaakt van de bijeenkomst met de gebruikers terwijl het gemis daaraan de raad bij de vorige crisis rond De Roef al parten speelde.

GEEN VERTROUWEN

Van huurders heeft Bos te horen gekregen dat wethouder Maarten Reckman tijdens het gesprek met hen letterlijk heeft aangegeven niet naar de raad terug te kunnen voor een niet sluitende begroting. Bos en Hollanders vinden dat hieruit geen vertrouwen spreekt in de raad. Die hebben het concept Positieve Gezondheid dat wordt toegepast in De Roef omarmd.

Het wordt vreemd gevonden dat het eerste gesprek tussen nieuw bestuur en huurders dusdanig vorm is gegeven dat beide partijen direct al tegenover elkaar zijn komen te staan. PvdA en GroenLinks vragen zich af waarom er niet eerder een kennismaking is geweest gezien de problemen uit het verleden. Volgens hen is hierdoor de kans misgelopen als bestuur en huurders samen op te trekken.

In het gesprek is de huurders te verstaan gegeven dat de bestaande contracten komen te vervallen en hen een nieuw huurcontract wordt aangeboden. Tevens dat bestaande afspraken rond het gebruik van de zalen kunnen komen te vervallen. Naast de flinke huurverhoging voor het gebruik van de zalen en de huur van de parkeerruimte.

STAPSGEWIJS

Voor de parkeerplaatsen onder De Roef komt volgens Bos en Hollanders de verhoging uit op meer dan driehonderd procent waar stapsgewijs naar toe wordt gewerkt. Probleem is, zo geven ze aan, dat voor de deur geen gratis parkeerplaatsen zijn en het parkeren zich verplaatst naar de gratis parkeerplaatsen bij winkelcentrum Stadsweiden. Voor hen is het de vraag of het college verwacht dat de verhoging van de huurprijs voor de parkeerplaatsen zorgt voor hogere opbrengsten of tot een hogere parkeerdruk bij de omliggende parkeerplaatsen.

De huurverhoging voor de zalen is per 1 januari dertien procent waarna per 1 juni nog eens een huurverhoging wacht van veertig procent. Dan vervallen ook de bestaande afspraken. Hollanders en Bos vragen het college wat zij verwachten dat dit doet met de financiële positie van hurende verenigingen.

Beide fracties vinden dat het gesprek schijnbaar volledig was gericht op de zakelijke kant van de exploitatie. Volgens hen zou het juist moeten gaan over het concept van Positieve Gezondheid. Zoals ze ook vraagtekens zetten of de gang van zaken past binnen het bestaande huurrecht en binnen de beginselen van behoorlijk bestuur. 

FAILLISSEMENT

Beide partijen vinden dat huurders geen keuze wordt gegeven. Dit omdat bestuur en gemeente hebben aangegeven dat huurders die geen gebruik willen maken van een nieuw contract de huur wordt opgezegd of dat het faillissement van De Roef wordt aangevraagd. Bos en Hollanders vragen zich af waarom de schuld volledig bij het oude bestuur wordt neergelegd en voorbij wordt gegaan aan de rol die het college daarin zelf heeft gespeeld.

De twee wijzen erop dat een deel van het begrotingstekort wordt neergelegd bij de huurders, waaronder eerstelijns zorgpartners. Deze groep is geen commerciële huurder omdat zij de verhoging niet kunnen doorberekenen in hun tarieven. Een verhoging van de huisvestingskosten raakt hen daardoor direct in hun inkomen. ,,Is het de bedoeling van het college dat een probleem, veroorzaakt door vermeende, gemeentelijke missers in het verleden, het inkomen van zorgverleners doet verlagen.”

VORIG JAAR

Vorig jaar ontstonden er al problemen rond de hoogte van de exploitatievergoeding van de gemeente. Volgens het toen zittende bestuur was die bijdrage te laag om De Roef draaiende te houden. Dat conflict liep zo hoog op dat er een vertrouwensbreuk ontstond tussen het college en het toenmalige bestuur dat uiteindelijk opstapte. In een eerste reactie zegt de woordvoerder van de gemeente dat men eerst de raad wil infomeren over het proces. Ook wordt aangegeven dat bestuur en huurders met elkaar in gesprek zijn. 

Eén van de huurders vreest voor een leegloop van De Roef, wanneer de verhoging wordt doorgezet. ,,Het kan niet zo zijn dat de huurders de dupe zijn van dit wanbeleid.’’

De zorg- en welzijnsorganisaties willen eerst de reactie van de gemeente afwachten.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie