Coloriet onderzoekt ondersteuning zorgrobot Tessa bij ouderen Zeewolde.
Coloriet onderzoekt ondersteuning zorgrobot Tessa bij ouderen Zeewolde. (Foto: )

Coloriet onderzoekt ondersteuning zorgrobot

ZEEWOLDE - De zorgrobot Tessa helpt ouderen die zelfstandig thuis wonen met hun structuur, geeft een seintje als ze medicijnen moeten innemen en kondigt bezoek aan. Coloriet start een onderzoek bij cliënten in Zeewolde in hoeverre Tessa ouderen met dementie en Ziekte van Parkinson ondersteunt.

Bij de zorgrobot hoort ook een app waarmee mantelzorgers en zorgmedewerkers berichten kunnen maken, die Tessa vervolgens uitspreekt. Zo brengt Tessa structuur en gezelligheid. ''Als je wil dat iemand meer gaat drinken, dan kun je daar een berichtje voor maken'', legt Martie Boersma, projectspecialist Coloriet Wijkzorg uit. ''Maar ook leuke andere berichtjes.'' Dat heeft de zoon van een cliënt in Lelystad gedaan. Hij weet dat zijn vader gek is op voetbal en fan is van Ajax. ''Ze speelden goed of niet?'', vraagt Tessa en bij de bewoner verschijnt een brede grijns op zijn gezicht.

In 2019 hield Coloriet al een kleine pilot in de wijkzorg, maar die gaf niet voldoende informatie. Op basis van deze ervaringen vergroot zij nu het onderzoek in Zeewolde en betrekt hier niet alleen de wijkzorgmedewerkers en mantelzorgers bij, maar naast de leverancier ook een ergotherapeut, casemanager dementie en Welzijn Zeewolde.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden