Chrissy van der Valk in de nieuwe Coci Bar. ''Afgeleid van cozy - knus en gezellig - staat deze bar voor het Healthy concept.'' (foto: Marco Jansen)
Chrissy van der Valk in de nieuwe Coci Bar. ''Afgeleid van cozy - knus en gezellig - staat deze bar voor het Healthy concept.'' (foto: Marco Jansen) (Foto: Marco Jansen)

Met vertrouwen het hoogseizoen ingaan

HARDERWIJK - Veel hotels in de omgeving gingen dicht, maar Hotel Van der Valk Harderwijk bleef open. Hotelmanager Chrissy van der Valk (28) kijkt terug op een ‘zakelijk pittige tijd’. "Vanuit huis heb ik geleerd geen ‘nee’ te verkopen. De uitdaging is nu een juiste balans vinden tussen wat gepast is en wat er wél kan.”

Marco Jansen

Hotel van der Valk heeft van november tot juni een aantal ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Maar de verbouwkosten gingen gepaard met flink omzetverlies in coronatijd. Het hotel zag 95% van de omzet wegvallen. “Normaal zitten er 100 hotelgasten aan het diner en 150 bij de lunch. Dat waren er nu 0. Mensen voor het lunchbuffet en de zondagsbrunch moeten we nog steeds teleurstellen. Enige voordeel is dat er slechts een minimaal aantal hotelgasten last heeft gehad van de overlast van de bouw.’’

Per 1 juni mocht het hotel weer open voor gasten van buitenaf en rond Hemelvaart begon men weer te boeken. “Veel vaste gasten komen terug. Dat ze bij ons willen komen door de goede naam die we in 10 jaar hebben opgebouwd, geeft een fijn gevoel.’’

Bij binnenkomst is de lobby totaal veranderd. Er is er een nieuwe bar en serre aangebouwd en aan de achterzijde een veranda gerealiseerd. “De lobby is veel lichter gemaakt met nieuwe LED-lampen en door het glas van de serre valt veel meer licht binnen. Er is veel meubilair verwijderd voor de looproutes. De nieuwe bar Coci speelt in op het Healthy aspect. Verse sappen, vegan en glutenvrij is hier de regel. We krijgen veel mountainbikers en wandelaars en kunnen mensen hiermee verrassen.’’ Ook de nieuwe veranda komt goed van pas. “Doordat er maar 30 mensen binnen in het restaurant mochten (per 1 juli zijn dat er 100) kunnen we gasten hieronder laten eten als het binnen vol zit. Gelukkig is door het mooie weer de hotelbezetting weer hoog. Door de regels moesten we onze tafelindeling steeds veranderen. Ik ben blij dat we nu van een aantal restricties af zijn.’’

Hoogseizoen vol

De Konijnenberg is met 400 eenheden (300 vaste jaarplaatsen, 80 campingplaatsen) en bij volle bezetting 2000 bezoekers de grootste camping van Harderwijk. Eigenaar Wim Bergervoet (26) beleefde een slecht voorseizoen maar ziet het hoogseizoen, dat afgelopen weekend begon, door de versoepelingen per 1 juli met vertrouwen tegemoet. “In juli en augustus zitten we helemaal vol en dat duurt tot half september.” Vanaf 1 juni kwamen de boekingen op gang. “Vanaf 15 juni mochten de openbare sanitaire voorzieningen weer open en is het als een speer gaan lopen.’’ Na de overname in november 2016 heeft Bergervoet flink geïnvesteerd in de infrastructuur. Dit voorjaar zijn er nieuwe plaatsen bij gekomen. “We hadden al drie safaritenten en hebben er acht nieuwe bijgezet, met sanitaire voorzieningen. Ook zijn er 25 mobiele chalets geplaatst voor de verhuur. Daar waren we erg druk mee, dus aan de ene kant kwam corona goed uit om alles goed neer te zetten. We waren net voor Pasen klaar en hadden nog toen geen boeking binnen.’’ De horeca is verpacht en de uitbater mag uitbreiden van 30 naar 100 personen binnen. Bij het zwembad blijft de 1,5 meter regel van kracht. “Normaal komen veel mensen uit Harderwijk hier zwemmen, maar mensen van buitenaf moeten we deze zomer helaas weigeren.”

Sup & Go

Diane Koornstra (38) en Marnix van der Boom (47) startten eind april met Sup & Go, lessen stand up paddle op de Randmeren. Het idee ontstond in november bij Diane. ''Marnix is een goede vriend van mij. Wij zijn ervaren suppers en peddelen al jaren fanatiek met wedstrijden, ook op zee. Zo kunnen we het ook goed aanleren. Bij Stand up paddling peddel je jezelf op een surfboard voort op het water. Dat is met windstil weer super ontspannend. Je heb een klittenband (leash) om je enkel voor als je in het water valt. De gevorderde trainingsgroep ziet het als een sport."

De tour kost 25 euro, een les 28 euro. Beide duren 1,5 uur. De vaste opstapplaats is bij waterscouting Tjerk Hiddes. "Hier ontvangen we de mensen en liggen onze 16 boards. We hebben er nog zes in bestelling.’’ Het loopt in coronatijd namelijk storm met aanvragen. "We hebben al ontzettend veel mensen op het water gehad. Soms met vijf, maar ook met 20 suppers tegelijk. Veel mensen nemen een strippenkaart af. Met dit weer staan we zeven dagen per week bijna non-stop in het water. We werken beiden ook in de zorg, dus het is zoeken naar balans. We zijn heel druk, maar we gaan hier de hele zomer mee door.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden