De jeugd van VVH kreeg donderdag les in beachvolleybal van de internationals van Oranje.
De jeugd van VVH kreeg donderdag les in beachvolleybal van de internationals van Oranje. (Foto: Hans Oordt)

Uniek event dankzij coronamaatregelen

HARDERWIJK - Met 29 graden was het strandweer, maar in plaats van luieren werd er bij VVH fanatiek beachvolleybal gespeeld. De internationals van TeamNL trainden donderdag in Harderwijk en gaven aansluitend twee clinics aan de VVH-jeugd.

Marco Jansen

 De VVH Beach Arena aan de Parkweg was om corona officieel niet toegankelijk voor publiek, al liet de beachcommissie mondjesmaat wat ouders toe. William Neijenhuis had VVH ingeschreven voor de Team NL Beach Tour en rept van ‘een unieke gebeurtenis voor de club'. “Zonder corona hadden die gasten hier niet gestaan, maar op grote toernooien gespeeld. Nu gaan ze het land door en konden clubs zich opgeven voor een clinic en/of een training te faciliteren. Wij hebben hier een super locatie met mooi zand dus wilden we dat combineren. Ik had ons voor juli aangemeld, maar Christiaan Varenhorst belde met de vraag of we 25 juni konden. Zodat ze na de training en clinic bij ons door konden naar Zeewolde en Nunspeet voor een clinic. We moesten toen snel schakelen.”

De kinderen konden zich aanmelden voor twee categorieën: 7-12 jaar en 13-18 jaar. De eerste groep telde 23 kinderen, bij de tweede clinic waren 26 kinderen aanwezig: allemaal VVH-jeugd en een enkeling van HSC. Ze kregen drie kwartier training van zeven internationals: grote namen als Christiaan Varenhorst, Reinder Nummerdor en Robert Meeuwsen.

Positieve ervaring

Of hij nu in Scheveningen traint of met wat reistijd de jeugd kan inspireren; kartrekker Varenhorst vindt de keuze niet zo moeilijk. "Het is mooi om vanuit de topsport iets terug te doen richting breedtesport, want beide kunnen zonder elkaar niet draaien. Lang geleden heb ik van Reinder Nummerdor een clinic gehad en die inspiratie vond ik erg gaaf. Doel van deze clinics is motiveren en inspireren. De eerste groep vond het ook leuk, maar had meer moeite met de hitte. De oudere kinderen konden wat beter met het weer omgaan. We laten hen veel ballen spelen, het moet een positieve ervaring zijn.”

Varenhorst heeft voor juni en juli meer dan 90 aanmeldingen ontvangen. “Dat is ontzettend veel. We zien steeds meer beachlocaties bij clubs. Beachvolleybal is als sport nu wel gevestigd.’’ Zelf beoefent de Hagenaar (30) de sport al 16 jaar. “Je bent erg betrokken bij het spel. Je moet 50% van het werk doen en kunt je niet verschuilen. Je moet alle facetten beheersen.”

Paul Yntema (14) won een trainingsshirt met handtekeningen omdat hij bij een spel de bal het dichtst van de ene naar de andere achterlijn wist te rollen. “Ik was een beetje misselijk van de hitte, maar het was heel leuk. Ik heb geleerd hoe je het best diep en kort kunt serveren.’’ Zus Lisa Yntema (16): “Op elk veld deden we een soort techniek: aanvallen, serveren, passen en set-ups. Je leerde omgaan met de wind. Ik kende de spelers van wedstrijden in Apeldoorn. Zelf doen we ook vaak mee aan toernooien. Je speelt met z’n tweeën en raakt veel vaker de bal."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden