!
Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Manfred Richter via Pixabay

Plan om zowel eenpersoons- als meerpersoonshuishoudens 181 euro afvalstoffenheffing te betalen in Harderwijk

13 november 2023 om 11:31 Politiek

HARDERWIJK Menno Doppenberg (VVD) kreeg de handen van de meerderheid van de raad niet op elkaar voor zijn amendement een vast tarief te hanteren voor de afvalstoffenheffing in 2024. In tegenstelling tot het voorstel van het college voor zowel eenpersoonshuishouden als voor huishoudens met meerdere personen een tarief van 181 euro te hanteren wil de VVD voor eenpersoonshuishoudens een tarief van 149,50 en voor meerpersoonshuishoudens 164,50 euro. 

De VVD vindt de lastenstijging waarmee de inwoners worden geconfronteerd te hoog. Zijn wijzigingsvoorstel kreeg alleen de steun van de PvdA, GroenLinks en de SGP. Het voorstel was ontraden door wethouder Edwin Enklaar. Hij vindt dat de ongelijkheid tussen eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens de wereld uit moet omdat deze eigenlijk niet rechtvaardig is.

Het vaste tarief wordt ook als prikkel gezien om beter scheiden van afval te bewerkstelligen. Daarnaast streeft de raad naar een kostendekkend tarief is en daarvoor nu een stap nodig.

Die mening wordt gedeeld door de meerderheid van de raad. Al vindt Christel van der Stouw (Harderwijk Anders) dat op dit moment niet een goede inschatting van het tarief kan worden gemaakt. Dat maakt dat haar fractie daarop terug komt bij de vaststelling van de tarieven in de vergadering die in december gepland staat. 

Thijs Melkert (D66) geeft aan dat de raad in het verleden in de fout is gegaan door verschil aan te brengen tussen eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens. Hij vindt het terecht dat dit wordt hersteld. Waar Wilco Bos (PvdA) juist vindt dat de eenpersoonshuishoudens nu extra worden geraakt door de tariefsverhoging.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie