Foto: Shutterstock

Op weg naar 30 kilo restafval per inwoner in 2025

Harderwijk - Als het aan het college ligt moet in 5 jaar tijd 120 kilo per persoon minder restafval worden geproduceerd. 30 kilo per persoon in 2025 is het doel. Per inwoner wordt nu jaarlijks gemiddeld 150 kilogram restafval aan de weg gezet. Dat is het gewicht nadat er ongeveer 50 kilogram aan plastic en metalen verpakkingen en drankkartons (PMD afval) in de na scheiding is uitgehaald.

Om het gestelde doel te bereiken wil het college met de nieuwe beleidslijn Van Afval Naar Grondstof inzetten op het nogveel beter scheiden van afval en het verminderen van restafval. In het huidige restafval zit nog ongeveer 40 procent groente-, fruit- en tuinafval.

Uitgangspunt bij het nieuwe beleid is de afvalstoffenheffing voor inwoners zo laag mogelijk te houden. En het principe van ‘de vervuiler betaalt’ door te voeren. Dat betekent dat naast een vast bedrag voor iedereen er een variabele heffing komt. Hoe vaker je je restafvalcontainer aan de straat zet hoe meer je betaalt. Plastic en metalen verpakkingen en drankkartons (PMD afval) worden er via na scheidinguitgehaald. 75 procent van de inwoners die een enquête invulden blijkt voorstander van een dergelijk tariefsysteem te zijn.

Wethouder Bert van Bijsteren is enthousiast over de aanpak: “De gemeente Harderwijk wil op het gebied van duurzaamheid grote stappen zetten. Het nieuwe afvalbeleid levert daaraan een belangrijke bijdrage.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden