Op een gewone werkdag en een zondag rijden fietsers en auto's af en aan op de Tonselsedreef terwijl het nu wel heel stil is.   (foto: Wim Ham)
Op een gewone werkdag en een zondag rijden fietsers en auto's af en aan op de Tonselsedreef terwijl het nu wel heel stil is. (foto: Wim Ham) (Foto: Wim Ham)

Het is ook zondag heel stil op straat

Harderwijk - Een vreemde en vooral stille dag deze laatste zondag in maart tijdens de coronacrisis. Vandaag zit ik, samen met mijn vrouw, twee weken binnen en nagenoeg afgesloten van de wereld die nu even Harderwijk heet. De kerken zijn dicht en alle bijeenkomsten van meer dan drie personen zijn verboden. Onze boodschappen komen van de kinderen of het pick-up punt in de buurt. Hier en daar wandelt, dik ingepakt, iemand over het trottoir, vermoedelijk om toch even een frisse neus te halen. Vanmorgen zag ik de eerste eendenmoeder met zes jongen over de vijver zwemmen, zich niet bewust van het virus dat de wereld zo hard treft.

Wim Ham

Vlakbij loopt een moeder met een kinderwagen, kleuter bij de hand en baby in de wagen. Ik hoop dat zij ook een ommetje maakt en niet naar haar ouders of schoonouders gaat op deze zondagmorgen. Zij zijn zeker te jong om het virus te krijgen met nog een heel leven voor zich. Iemand laat een hond uit, dat is ook noodzakelijk op deze vreemde dagen.

We zien nog weinig mensen

In het appartement waar ik woon zien we de laatste twee weken bijna niemand. We houden ons bezig met puzzels, modelbouw en muziek en hopen op een fijn voorjaar en mooie zomer. Want, optimistisch als we zijn, daar rekenen we dan maar op. Ook al horen we via het nieuws en sociale media dat er ondertussen meer dan 2000 doden zijn in de VS terwijl daarnaast China alles weer aan het opstarten is na de corona crisis! Daar is de storm eindelijk, na drie maanden geluwd en proberen mensen de draad van het leven weer op te pakken. Bij ons zijn we helaas nog niet zo ver. Tot nu toe zijn er 864 doden (maandag) in ons land te betreuren maar dat zal helaas nog niet alles zijn. De vele doden in Spanje en Italië zijn een schrikbeeld waar wij hopelijk van hebben geleerd maar ook dat is geen zekerheid.

Een cruiseschip lijkt luxe.

In Panama ligt een Nederlands cruiseschip voor het Panama Kanaal en heeft net gehoord dat ze er door mogen varen zonder dat iemand aan land mag. Op het schip zijn vier passagiers overleden en ze zijn op weg naar Fort Lauderdale waar ze ook niet van boord mogen! Een zusterschip, ook van de Holland Amerika Lijn, haalt de passagiers van boord die niet ziek zijn en negatief getest. Die kunnen vermoedelijk binnenkort, onder strenge voorwaarden, terug naar huis. Als ik naar buiten kijk, jagen de wolken onverstoorbaar langs de lucht. Het ziet er eigenlijk erg vredig en natuurlijk uit voor dit jaargetijde. Dat is het zeker niet voor al die mensen die ons blijven bijstaan, waar dan ook in het land! Zij zullen zich dit als een zware en zwarte periode blijven herinneren in hun leven. Laten wij er straks dus ook voor hen zijn als deze storm voorbij is geraasd! Kennissen die alleen zijn? Pak dan gewoon de telefoon of stuur een kaartje of app. Dat voelt vast heel goed voor beide kanten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden