Stefan Hoorn, student Bouw & Architectuur, thuis aan het werk met uitleg docent via het beeldscherm. (eigen foto).
Stefan Hoorn, student Bouw & Architectuur, thuis aan het werk met uitleg docent via het beeldscherm. (eigen foto). (Foto: Eigen foto)

Online onderwijs en helpen in de zorg

Harderwijk - Als gevolg van de corona-uitbraak geeft Landstede MBO sinds woensdag onderwijs op afstand. Alle onderwijsteams geven digitaal les. De examinering gaat waar mogelijk door.

Marco Jansen

 "Wij geven beroepsonderwijs en examinering vindt veelal plaats in de praktijk. Nu gaat veel digitaal: mondelinge assessments via Microsoft Teams. Deze toetsing geldt alleen voor examenkandidaten. Wie vlak voor het examen zit neemt het examen Nederlands, Engels en rekenen op school af’’, vertelt Miluska Broekhuis, directeur Landstede Harderwijk.

Studenten beleven een onzekere tijd. Wat gebeurt er met mijn opleiding? De Landstede Groep heeft vorige week getest met afstandsonderwijs en alle onderwijsteams werken nu digitaal met Microsoft Teams. Zij zijn vaardig gemaakt met instructiefilmpjes. "Het is een soort Skype waarbij de hele klas is ingelogd op het platform. De docent kan met iedere student het gesprek voeren en de hele klas kan luisteren en vragen stellen. Je kunt van alles op het scherm doen. O.a. de pedagogische en economische opleiding hebben een urenrooster; de studenten verpleegkunde werken aan het vakproject Covid19. We vragen docenten bij voorkeur thuis les te geven, waar nodig gebeurt het op school. Ons uitgangspunt is het bieden van structuur aan de studenten. We hebben een grote groep 16-22 jarigen in Harderwijk. Er zijn veel coachingsmomenten. We vragen studenten ook of het goed gaat in hun privésituatie.’’

Broekhuis noemt de digitalisering ‘misschien wel de redding van het MBO’. "Er is in korte tijd enorme creativiteit en enthousiasme ontstaan voor digitaal en leren. Plaats- en tijdonafhankelijk leren is voor volwassenen heel belangrijk. Om- en bijscholen is in drie jaar met 65% toegenomen.’’

Maatschappelijke rol

Deze BBL-opleiding tot om- en bijscholing naar zorg telt 900 volwassenen. Studenten worden nu volop ingezet in het werkveld op de Noordwest Veluwe en Flevoland. "We werken samen met zorgpartners, zoals Ziekenhuis St. Jansdal, ’s Heeren Loo, thuiszorg en Careander. Studenten maken een andere wereld mee en leren in crisissituatie. Ze deden al de combi leren-werken, maar de omstandigheden zijn nu anders. Zo zijn verpleeghuizen gesloten voor bezoekers. Studenten en docenten helpen waar het kan in het primaire proces: bedden heen en weer rijden in het ziekenhuis en ondersteuning van verplegend personeel. Maar ook het schoonmaken van huiskamers in de ouderenzorg. Nu dagbestedingen dicht zijn en kinderen met een complexe hulpvraag thuis zitten, gaan er ook studenten langs om een spelletje te doen, zodat ouders naar de supermarkt kunnen. Docenten verpleegkunde die ook in de zorg werken krijgen toestemming om uit het onderwijs te stappen en helpen op de IC. Een matchingsteam voor de regio stemt de hulpvragen vanuit het werkveld en aanbod van studenten en docenten af.’’ Mail bij een hulpvraag Sarien Nieuwenweg: snieuwenweg@landstede.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden