De introductie van het vrijwilligersplatform www.zeewoldevoorelkaar.nl in februari dit jaar. (foto: Max Wolters)
De introductie van het vrijwilligersplatform www.zeewoldevoorelkaar.nl in februari dit jaar. (foto: Max Wolters) (Foto: Max Wolters)

Groot aanbod aan hulp in Zeewolde

Zeewolde - Bij de introductie van het vrijwilligersplatform www.zeewoldevoorelkaar.nl in februari dit jaar, kondigde wethouder Winnie Prins aan dat ze hoopte dat het een grote rol zou spelen in de sociale cohesie in Zeewolde.

Max Wolters

Het platform verbindt hulpvragers met hulpaanbieders onder de noemer ‘Helpen maakt je happy’ en werkt met twee simpele knoppen: ‘Ik wil helpen’ en ‘Ik zoek hulp’. Het aantal gebruikers van het vrijwilligersplatform Zeewoldevoorelkaar.nl is sinds 16 maart, een promotie via Facebook, met 30 procent gestegen. ''Het hulpaanbod is zelfs met 33 procent gestegen'', laat Renate van Ittersum van Welzijn Zeewolde weten maar ze meldt ook dat het aantal hulpvragen nog beperkt is. Veel aandacht gaat nu naar het coronahulp- en servicepunt dat zich richt op gezelschap, kookhulp en boodschappenhulp. Renate: ''Wegens corona zijn er ontzettend veel gezelschapsactiviteiten geannuleerd en krijgen ouderen en kwetsbare mensen steeds minder bezoek. Hierdoor neemt de eenzaamheid toe en daar balen wij ontzettend van.'' Ze ziet graag dat ouderen geholpen worden met een ‘luisterend oor’, door te bellen of een kaartje te sturen naar iemand in een verzorgingshuis.

‘Je kan ook een handje helpen door een extra portie te koken en dit langs te brengen. Kleine moeite maar voor onze ouderen ontzettend waardevol. Of leen je sterke armen uit om boodschappen te doen.’ Zeewoldevoorelkaar heeft ook nog een ‘ouderwets’ spreekuur en een telefonische ‘hulplijn’.

Vanuit meerdere kanten wordt in Zeewolde hulp aangeboden. Een mooi initiatief is de facebookpagina ‘Zeewolde durf te vragen/helpen tijdens Corona’, dat op 16 maart het licht zag. Carineke Beuker startte de groep zaterdag 16 maart, een week later had ze al 530 leden. ''Ik had nooit verwacht dat zoveel mensen lid zouden worden. Op haar pagina wordt gevraagd en informatie gedeeld. Waar ik warm van word is hoeveel mensen een berichtje plaatsen dat ze graag iemand willen helpen. Als je over straat loopt zie je ze niet, maar nu blijkt dat deze mensen er echt nog wel zijn.''

‘Ik ben bang dat de meeste mensen die hulp nodig zouden kunnen hebben ouderen zijn, en die zitten vaak niet op Facebook. Ik heb daarom een e-mailadres aangemaakt (durftevragenzeewolde@gmail.com). En wethouder Prins? ‘Wat ben ik trots op onze Zeewoldenaren. Overal zie ik mensen bereid om anderen te helpen, wordt aan de ander gedacht en zijn we die saamhorige samenleving waar ik vaak op hoop. Het zou mij een zeer lief ding zijn, buiten alle stress, onrust en grote gezondheidsproblemen, als we deze saamhorigheid, samenwerking en signalering ook na deze crisis kunnen voortzetten.’

www.zeewoldevoorelkaar.nl/coronahulp

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden