Afgelopen woensdag werd de weekmarkt in Drielanden geopend. Misschien gaat de markt deze week weer dicht?   (foto Wim Ham)
Afgelopen woensdag werd de weekmarkt in Drielanden geopend. Misschien gaat de markt deze week weer dicht? (foto Wim Ham) (Foto: Wim Ham)

Corona, en de natuur gaat zijn gang

Harderwijk - Heel Harderwijk, Hierden, Zeewolde en Ermelo zitten op slot en het is dan ook, zelfs overdag, stil op straat.

Wim Ham

Toch zijn er nog veel bedrijven die proberen hun mensen aan het werk te houden en de schade te beperken. Zo wordt er aan de bruggen in Harderwijk (Drielanden) gewerkt en ligt ook de bouw niet stil. Gestaag wordt er aan nieuwe woningen gebouwd en het transport voert nog steeds materiaal aan om de voortgang mogelijk te maken. En ook de glazenwasser gaat in zijn hoogwerker nog van raam naar raam.

En zie, ook de nieuwe weekmarkt in de wijk Drielanden is woensdag voor een week gewoon gestart. Het was er behoorlijk druk maar de bezoekers hielden prima afstand tot elkaar, het leek wel een Engelse queue!

Daarnaast zijn ook de medewerkers van politie, brandweer en medische diensten meer dan actief. Bij Sint Jansdal is nabij de ingang van de dokterspost en de spoedeisende hulp een tent geplaatst. Mensen die zich melden voor hulp worden hier opgevangen en eerst onderzocht op het Corona virus. De scholen zijn voor het merendeel dicht en thuis proberen ouders hun kinderen via de onderwijzers en school van lesstof te voorzien. Ook zijn de altijd aanwezige condensstrepen langs de lucht al enige dagen boven Harderwijk verdwenen. Want ook de luchtvaart ligt grotendeels stil hetgeen economisch een klap betekent maar wel de stikstof uitstoot vermindert.

En dat is weer goed voor de natuur die zich even niets aan trekt van welk virus dan ook! Want aan alle kanten zie je de bomen uitlopen en narcissen en krokussen weer bloeien alsof er niets aan de hand is. Langs vele wegen staan de duizenden gele en witte narcissen in volle bloei. Ook de andere eenjarige steken overal de kop al weer op.

En veruit de meesten van ons mensen zullen na deze crisis “opnieuw uitlopen en weer gaan bloeien maar er zullen ook helaas slachtoffers zijn”!

Er ontstaan nu even geen files meer op A28 omdat veel mensen thuis werken. En dat terwijl het transport nog volop onze winkels bevoorraadt en af en aan rijdt met “zijn helden”! We zijn als maatschappij kwetsbaar geworden maar zoals Rutte zei: “We moeten het met zeventien miljoen samen doen en naar elkaar omzien.” En dat laatste gebeurt gelukkig in heel veel gevallen. Er zijn acties om eenzame mensen een kaartje te sturen en telefonisch contact te houden. Daarnaast helpen mensen om boodschappen voor de ander te doen. En onze medische diensten en allen die de maatschappij proberen draaiende te houden, worden zeer gewaardeerd.

Laten we hopen dat dit na de coronacrisis niet de volgende dag al weer vergeten is. Laat het ook echt positieve gevolgen hebben voor al die gedreven en gemotiveerde mensen. Want zij stonden er met velen om ons allen overeind te houden, een wereldprestatie in heel Nederland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden