Paul Waterval
Paul Waterval (Foto: )

Corona: voordelen?

Column Paul Waterval

Heeft de Corona-pandemie ook voordelen? Of is dit een ongepaste vraag, gezien de ongekende ellende die ons treft? Want ja, je zult nu maar zelf het loodje leggen of geliefden voortijdig verliezen. Dat is wel het ergste wat je kan overkomen, lijkt me. Al is het natuurlijk ook catastrofaal als je geplande weekendje naar New York plotseling niet doorgaat.

Alle andere ellende zit hier zo’n beetje tussen in. Denk aan het verlies aan inkomen voor acteurs en musici. Of een oersaai quarantaine-verblijf in een luxe cabin op een cruiseschip. Of het alle-zeilen-bij-zetten in ziekenhuizen en verpleegcentra.

Ja, de mensen in de zorg die zich nu uit de naad werken met verhoogd risico op besmetting, dat zijn de echte helden. En het RIVM verdient ook een puike pluim. Dus ja, ik voel de nodige schroom om de vraag boven deze column te stellen, maar doe het toch.

Ik ben namelijk niet de eerste die erop wijst dat dit ons heel veel CO2 gaat schelen. Misschien wel zoveel dat we de reductiedoelen voor dit jaar met twee vingers in de neus gaan halen. Ook de kans om massaal nieuwe begroetingsvormen te oefenen met ellenbogen en voeten is niet te versmaden.

Nee, alle gekheid op een stokje: zou het grootste voordeel van de Corona-crisis niet zijn dat wij met z’n allen hopelijk voor de komende vijftig jaar bevrijd worden van het idee dat het leven maakbaar is? Dat we met techniek en wetenschap alle problemen kunnen oplossen? En dat een groeiende economie de basisvoorwaarde is voor welvaart? Met andere woorden: is dit geen wereldwijde wake-up call? Ik zeg erbij: van Iemand die met ontferming bewogen is (Matteüs 14:14) en bereid is om onze ziekten te dragen en ons lijden op zich te nemen (Jesaja 53:4)? Ja, ons te redden?

Lieve mensen, ons wacht dit jaar een onvergetelijke Goede Vrijdag en Pasen.

Voor reacties: paulwaterval@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden