!
De boeldagschuur mag voor maximaal vijf jaar worden ondergebracht op het adres Schimmelstraat 2a in Harderwijk. Foto: pand waar de boeldagschuur komt.
De boeldagschuur mag voor maximaal vijf jaar worden ondergebracht op het adres Schimmelstraat 2a in Harderwijk. Foto: pand waar de boeldagschuur komt. Wijnand Kooijmans

Boeldagschuur PKN voor vijf jaar naar Schimmelstraat Harderwijk: tijdelijke oplossing met beperkte overlast

21 juli 2023 om 18:00 Winkels

HARDERWIJK De boeldagschuur mag voor een periode van maximaal vijf jaar worden ondergebracht op het adres Schimmelstraat 2a in Harderwijk. Voorwaarde is dat verkoop maximaal twee dagdelen per week mag plaatsvinden.

Hiermee wordt een oplossing gevonden voor de problemen die dreigden te ontstaan voor twee kerkelijke gemeenten die in de knel dreigden te komen door sluiting van hun bestaande onderkomen. Het initiatief voor het nieuwe onderkomen is genomen door vertegenwoordigers van twee kerkelijke gemeenten (PKN) in Harderwijk. Zij hebben het pand aan de Schimmelstraat aangekocht en willen het beschikbaar stellen aan de kerkelijke gemeentes.

TIJDELIJKE OPLOSSING

Bij de behandeling van het voorstel is door het college van burgemeester en wethouders gekozen voor de term boeldagschuur. Het initiatief past niet in het bestemmingsplan dat voor het perceel geldt omdat er sprake is van detailhandel. Het toestaan van de boeldagschuur voor een periode van vijf jaar wordt gezien als een tussenoplossing.

BEPERKTE OVERLAST 

Dat is mede ingegeven door het feit dat maar beperkt verkoop plaats vindt. De overlast voor de omgeving is daarmee, zo wordt geoordeeld waarschijnlijk beperkter dan wanneer er zich bijvoorbeeld nog een autoreparatiebedrijf in het gebied zou vestigen wat op grond van het bestemmingsplan wel is toegestaan.

ERVARINGEN MEENEMEN VOOR DETAILHANDELSVISIE

Door het gebruik tijdelijk toe te staan kan worden ervaren welke impact dit type kringloop heeft op de omgeving. Maar ook antwoord geven op de vraag of de kringloop in de loop van de tijd toch ruimere openingstijden wil hanteren. De periode van vijf jaar kan wel met nog eens vijf jaar worden verlengd. De opgedane ervaringen wil het college meenemen in de nieuw op te stellen detailhandelsvisie.

STREVEN NAAR CIRCULAIRE ECONOMIE

Het hergebruik ban gebruikte spullen past binnen het streven naar een circulaire economie. De boeldagschuur biedt minder draagkrachtige inwoners van de gemeente Harderwijk de mogelijkheid om tegen een lage vergoeding inboedel aan te schaffen. Bovendien voorziet men in het leeghalen van woningen bij overlijden, als er geen directe naasten zijn.

BEDENKINGEN AFDELING ECONOMIE

Zo had de afdeling economie van de gemeente wel enige bedenkingen omdat de verkoop van producten volgens de huidige detailhandelsvisie moet plaatsvinden in een winkelgebied. En was men van mening dat mogelijk ook andere initiatiefnemers, zoals Dorcas, op zoek zijn naar een plek. Uiteindelijk wordt er echter geen reden gezien een negatief advies te geven.

GEEN EIGEN PARKEERGELEGENHEID

Vanuit verkeer is aangegeven dat op het bewuste adres al eens een kringloopwinkel aanwezig is geweest. Er is geen eigen parkeergelegenheid waardoor in principe op gemeentegrond wordt geparkeerd. Vanuit de buurt wordt er veel geklaagd over (verkeers)overlast, verkeer aantrekkende bedrijven, hardrijdende auto’s door woonstraten en parkeerdruk. Bedrijvigheid in welke vorm dan ook blijft lastig, zo wordt aangegeven. Aangezien het gebruik door de boeldagschuur minder belastend is dan is toegestaan, wordt echter geen reden gezien een negatief advies te geven.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie