Foto: Shutterstock

Ingezonden stuk: Meer woningen, minder ondernemingen

De gemeenteraad maakt zich zorgen over de leegstand van winkelpanden. Dat is sympathiek. Er komt een pilot met minder strenge regelgeving, met de bedoeling dat zich meer ondernemers in de Harderwijkse winkelgebieden gaan vestigen. Dat is een VVD-idee en dat begrijp ik, omdat het de ondernemerspartij is. Maar dat de gemeenteraad er unaniem mee instemde, verbaast me.

Door de mogelijkheid online te winkelen, verliezen veel winkels hun bestaansrecht. Dat is erg pijnlijk voor de betrokken ondernemers en voor hun gezinnen en het is goed dat ze hulp krijgen. Toch is het zonneklaar dat er er steeds minder winkels zullen overblijven, want de onlinehandel groeit nog steeds. Waarom moeten er dan tóch per se ondernemers in voormalige winkelpanden gehuisvest worden? Ja, ondernemers zijn belangrijk voor het voortbestaan van steden. Er kunnen er echter ook te véél van zijn: de naar de gemeenteraad opgestoken middelvinger van Van der Valk langs de A28, De Harder, Kentucky Fried Chicken, enz. bevorderen de levensvreugd van menig Harderwijker bepaald niet. Bovendien komt het daar verdiende geld Harderwijk maar gedeeltelijk ten goede.

De gestage afname van het aantal gelovige mensen leidde de laatste jaren tot leegstaande kerkgebouwen. Die werden gesloopt, om plaats te maken voor prachtige appartementen. Terecht, want Harderwijk kent een grote woningnood.

Ik denk dat ook het aantal gelovigen in de VVD-ideologie afneemt, daarom kunnen ook hún kerken een andere bestemming krijgen. Met enige creativiteit kunnen veel lege panden best aangepast worden voor bewoning. Er zijn veel mensen die het leuk zouden vinden om in zo'n levendige omgeving te wonen, en minder patat zou de leefbaarheid van de binnenstad belangrijk verbeteren. Kom op gemeenteraad, die lijst met woningzoekenden kan korter!

René Dijkgraaf, stedoloog

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden