Burgemeester van Harderwijk, Harm-Jan van Schaik, was één van de eerste bezoekers tijdens een speciale preview voor genodigden.
Burgemeester van Harderwijk, Harm-Jan van Schaik, was één van de eerste bezoekers tijdens een speciale preview voor genodigden. (Foto: foto: Kenneth Stamp)

Maak kennis met de Harderwijker hoofddeksel

Op vrijdag 14 februari 2020 opent in het Zuiderzeemuseum Zee vol verhalen, de volledig vernieuwde, boeiende en interactieve, vaste Zuiderzeetentoonstelling voor iedereen.

Harderwijk - Burgemeester van Harderwijk, Harm-Jan van Schaik, was één van de eerste bezoekers tijdens een speciale preview voor genodigden. In de tentoonstelling wordt een hoofddeksel uit Harderwijk gepresenteerd.

Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling verschijnt het boek 'Eens ging de zee hier tekeer' van Eva Vriend over de Zuiderzee en haar kustbewoners.

Knipmuts

Op de Noord-Veluwe werden knipmutsen gedragen die per gebied of plaats een eigen vorm hadden. In plaatsen als Harderwijk droegen vrouwen deze knipmuts met een stevig geplooide staart, en in het gebied ten noordoosten van Harderwijk was de staart meer een losvallende sluier. Over de bol van de muts werden, strak om het hoofd heen, fraaie zijden linten gedragen. In de geplooide voorrand stak men mutsebellen.

Over Zee vol verhalen

Maak in de tentoonstelling Zee vol verhalen kennis met zowel de voormalige als huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio, die vertellen over hun dagelijkse leven, werk, kleding, huizen en vrijetijdsbesteding. Over hun gebruiken en hun feesten van toen én nu. En over hun eeuwige strijd tegen het water én de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk.

Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling verschijnt het boek 'Eens ging de zee hier tekeer' van Eva Vriend, dat mede mogelijk is gemaakt door de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum, het Dijk- en waterfonds van Waterschap Zuiderzeeland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en werd het IJsselmeer. In haar boek vertelt Eva Vriend aan de hand van de levensgeschiedenissen van vier Zuiderzeefamilies wat zo'n ingrijpende verandering betekent voor de cultuur en de toekomstdromen van mensen' tot op de dag van vandaag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden