Wethouder Egge Jan de Jonge in gesprek met statushouder Samaneh en klantmanager Nel Visser.
Wethouder Egge Jan de Jonge in gesprek met statushouder Samaneh en klantmanager Nel Visser. (Foto: Max Wolters)

EHZ voorloper op gebied inburgering

Een zak geld geven aan statushouders en zeggen: 'regel je eigen inburgering maar', dat blijkt niet te werken.

Max Wolters

ZEEWOLDE - Het belangrijkste bij inburgering is de taal en juist bij 'taalaanbieders' zaten nogal wat malafide bedrijven en ook niet elke statushouder nam zijn of haar rol serieus. 'Mensen vinden niet vanzelf de weg', zegt adviseur Marga Klein Swormink van Meerinzicht.

Verantwoordelijk

Gemeentes worden weer verantwoordelijk, zo was het voor de huidige situatie ook, de wet Inburgering verandert op 1 januari aanstaande. De EHZ-gemeentes (Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, verenigt in de organisatie Meerinzicht) lopen voorop en gaan verder dan wettelijk verplicht. Het nieuw ontwikkelde project bestaat uit vier dagen les in Nederlandse taal. Ook wordt in lessen verteld over de grondwet, hoe Nederland in elkaar zit en over gebruiken, normen en waarden. Marga Klein Swormink vertelt dat er vijf verschillende trajecten zijn en goed gekeken wordt naar wat bij welke 'klant' past. Het gaat om 'competentiegericht' leren, dus niet aan algemeen aanbod. Klantmanager Nel Visser vertelt dat er statushouders zijn die hier heel blij mee zijn, zij die er minder enthousiast over zijn hadden ook in hun thuisland al moeite met leren. Er wordt dan gekeken naar de achtergrond en de (baan)wensen van de statushouder. Er zijn ook vrouwen die het intensieve traject niet aankunnen omdat ze ook verplichtingen thuis hebben, zoals hun kinderen. Er wordt dan maatwerk toegepast.

Droombaan

Een jobtaalcoach moet de statushouder naar werk leiden. 'Eerst naar een 'broodbaan' en dan stimuleren we ze verder te leren voor een 'droombaan'. Veel van de statushouders die er blij mee zijn, hadden in hun thuisland een goede opleiding en een goede baan, zoals Samaneh, die afgestudeerd is als geoloog maar ook een opleiding als bibliotheekmedewerker heeft. Zij moet helemaal opnieuw beginnen en werkt nu één dag in de week als vrijwilliger in de bibliotheek in Harderwijk. Voor dat zo opnieuw moeten beginnen heeft Nel Visser het woord rouwverwerking. Klein Swormink denkt dat toekomstige werkgevers hierdoor eerder een statushouder aannemen. 'Ze willen wel maar zijn wat kopschuw'. Na het inburgeringstraject zal de ene statushouder klaar zijn voor het arbeidsleven, de ander voor een vervolgopleiding.

In Zeewolde gaat het om 115 statushouders die hiervoor in aanmerking komen. De bedoeling is dat de inburgering versneld wordt en de statushouder sneller een nieuwe baan vindt (en dus uiteindelijk minder aan uitkering kost).

Meerinzicht loopt voor op de nieuwe wet. Via het blad Binnenlands Bestuur, dat de ontwikkelingen volgt, kunnen bestuurders uit het hele land zien hoe een wet succesvol uitgevoerd kan worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden