Tünde Snijders in haar atelier met een deel van haar verzameling vogels die op verschillende exposities getoond worden.  Foto Wim Ham
Tünde Snijders in haar atelier met een deel van haar verzameling vogels die op verschillende exposities getoond worden. Foto Wim Ham (Foto: )

Vogels nestelen in het gemeentehuis

Tünde Snijders woont 21 jaar in Nederland en legt zich sinds enige tijd toe in het schilderen van, meestal, Nederlandse vogels. Zo wil zij een bijdrage leveren aan jong en oud om de schoonheid van gewone kleine dingen te zien, bijvoorbeeld een huismus. Twee jaar geleden is ze begonnen met vogels toen ze ontdekte dat ze echt aanleg voor tekenen had.

Wim Ham

HARDERWIJK - Tünde is geboren in Transsylvanië dat voor 1918 behoorde tot één van de drie Hongaarse vorstendommen wat nu in Roemenië ligt. Haar man leerde ze kennen toen hij vanuit de kerk in Roemenië was. Uiteindelijk zijn zij getrouwd en sindsdien woont Tünde in Harderwijk.

Enige jaren geleden ging zij, tijdens een ziekteperiode, op aandringen van een vriendin een roodborstje tekenen. Ze dacht dat ze dat niet kon maar er kwam een verrassend mooie tekening uit waardoor ze het vertrouwen kreeg en ging schilderen. Vanaf dat moment was zij verliefd op de kleine vogels in tuinen en bossen rondom Harderwijk.

Nu heeft ze duidelijk enige naam gemaakt gezien het aantal vogelliefhebbers die, vaak als gerenommeerd fotograaf, haar hun foto's opsturen als voorbeeld. Dat heeft weer geresulteerd in een aantal exposities dit jaar, waarvan de eerste (kleine) in het gemeentehuis Harderwijk van 10 februari tot 20 maart 2020.

In Genemuiden exposeert zij van april tot mei en in St Jansdal van oktober t/m december in een grote expositie. Ook is zij opgenomen in de Kunstroute van 19 en 20 september dit jaar. Vorig jaar werd zij, tijdens haar eerste deelname, zeer goed bezocht.

Tünde werkt ongeveer twintig uur per week aan haar schilderijen en geeft ook weleens een workshop schilderen. Voor haar heel ontspannend en ook fijn om "onder de mensen te blijven". Want zegt ze: "Het is best een wat eenzaam bestaan als je hele dagen in je atelier werkt. Ook mijn twee opgroeiende dochters hebben aandacht nodig, want de oudste studeert aan het conservatorium. Beide dochters spelen klassiek gitaar en doen vaak mee aan concerten. De jongste neemt dit jaar deel aan het Prinses Christina Concours, daar gaat voor manlief ook veel vrije tijd in zitten. Hij is onze taxichauffeur naast zijn baan!"

Ooit werd Tünde uitgedaagd toen iemand haar vroeg: "Kun jij een vogelcollectie maken?" Haar reactie was: "natuurlijk' kan ik dat! Ik ben meteen begonnen en in tien maanden had ik veel vogels klaar. Dat heeft er misschien wel toe geleid dat ik vaak herkend word aan mijn ijsvogels en daar een specialist in ben geworden.''

''Bekende vogelfotografen sturen mij hun ijsvogelfoto's toe met het verzoek er een schilderij van te maken. Dat maakt me blij want als zij dat doen, als experts van de scherpte, denk ik dat ik het goed doe. Zoiets maakt me vrolijk en ook best heel gelukkig."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden