Foto: Shutterstock

Meer bedenktijd voor bouw theater

De ondernemer die mogelijk wil investeren in een theater op het Dolfinarium-eiland heeft meer bedenktijd gevraagd. Duidelijk is wel dat een theater, met alles erop en eraan, een investering vergt van tussen de 8 en 8.5 miljoen euro.

Wijnand Kooijmans

Harderwijk - Dat gaf wethouder Gert Jan van Noort aan tijdens de vergadering van de raadscommissie samenleving. Het gaat om een ondernemer die op dit moment nog niet genoemd wil worden maar wel onderhandelt over leisure-voorzieningen met Synchroon als ontwikkelaar van het Waterfront.

Het theater moet vijf- tot zeshonderd zitplaatsen krijgen en duizend tot twaalfhonderd staanplaatsen. Geschikt voor professionele theatervoorstellingen, concerten maar ook voor bedrijfsdoeleinden, zoals congressen.

Er is inmiddels een eerste tekening en een berekening gemaakt van de kosten van het totale project zoals de ondernemer dat voor ogen heeft. Omdat het om grote bedragen gaat begrijpt wethouder Van Noort dat de ondernemer enige weken extra wil nemen om tot een definitief besluit te komen.

Duidelijk is al wel dat van de gemeente een bijdrage in de bouw wordt gevraagd of een jaarlijkse bijdrage in de exploitatie. Zodra het besluit van de ondernemer bekend is wil het college van burgemeester en wethouders ook mogelijke alternatieven onderzoeken voor de invulling van de theaterfunctie in Harderwijk. Het huidige Stadstheater blijft zeker tot 2022 nog in gebruik.

Hoofdmoot van de commissie was de bespreking van het voorstel eenmalig 85.665 euro uit te trekken om te onderzoeken of openstaande vorderingen nog in rekening kunnen worden gebracht. Het gaat om bedragen die voor 2018 ten onrechte zijn uitgekeerd. In Harderwijk gaat het om 763 dossiers waarvan zeker is dat er inmiddels 276 zijn verjaard,

Kritiek vanuit de raadscommissie is vooral dat dit in 2017 al bekend was maar pas nu wordt gedeeld met de raad. Volgens directeur Nadja Renkema van het samenwerkingsverband Meerinzicht van de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde, komt dit vooral omdat het zeer veel tijd heeft gekost alles inzichtelijk te maken, vooral omdat het werk handmatig moet worden uitgevoerd. De vorderingen stammen uit een tijd van voor Meerinzicht actief is.

Bij de invoering wordt de menselijke maat gehanteerd. Indien noodzakelijk wordt zelfs kwijtschelding verleend. Renkema: "Indien blijkt dat er sprake is geweest van fraude wordt het bedrag zeker teruggevorderd, al zou het maar vijf euro per maand zijn." Uitgangspunt is dat mensen niet verder in de schulden mogen raken en dat het mee kunnen doen in de samenleving voorop blijft staan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden