Erik Wallenburg, Diana Kraak en wethouder Ewout Suithoff aan het werk. (foto: Max Wolters)
Erik Wallenburg, Diana Kraak en wethouder Ewout Suithoff aan het werk. (foto: Max Wolters) (Foto: Max Wolters)

Beweegpark maakt vrijetijdshart af

Drie parcoursen maken het vrijetijdshart in Zeewolde af. Een freerunpark, een trimbaan en een oefenparcours.

Max Wolters

ZEEWOLDE - Erik Wallenburg is aan een rolstoel geboden en merkte dat veel mensen die slecht ter been zijn er niet zo makkelijk op uit trekken als hij, de oorzaak is dat zij het lastig vinden om met een rolstoel of rollator stoepranden, goten, drempels en andere obstakels te passeren en daardoor vaak noodgedwongen thuis blijven.

Zij kunnen straks ook oefenen op verschillende ondergronden, van zand, grind tot (kunst)gras, verschillende soorten harde ondergrond, trappen en zelfs een wildrooster. Wallenburg is Zeewoldenaar van het eerste uur en zeer betrokken bij het dorp, hij bedacht een beweegparcours.

Samen met het idee van voorzitter Diana Kraak van gymnastiekvereniging De Zeesterren, die een zeer succesvolle feerun afdeling opzette, is zo een beweegpark ontstaan. De gemeente bedacht er een trimbaan bij. Diana Kraak zet zich al sinds 2015 in voor een eigen plek in het dorp.

Als de freerunners iets buiten willen doen zijn ze aangewezen op schoolpleinen of kinderspeelplaatsen. Het eerste mag niet en bij de tweede worden ze vaak weggestuurd. Zij oefenen nu indoor, in een sporthal, maar kunnen straks onder de blauwe hemel oefenen met allerlei obstakels als trapjes, muurtjes en leuningen. Hun trainer Stephan Doosje ontwikkelde het parcours.

De gemeente ondersteunde beide initiatieven van harte. ''We willen bewegen mogelijk maken voor iedereen'', zei hij bij de start van de aanleg. De gemeente bedacht bij beide zelf een trimparcours. Samen met vertegenwoordigers van de ijsclub en de atletiekvereniging ontstond het uiteindelijke ontwerp. ''Dit maakt het vrijetijdshart af'', vertelde Suithoff, wijzend op de skatebaan, het verharde balspeelveld dat daarnaast ligt en de vorig jaar aangelegde atletiekbaan, waar de ijsbaan als een ring omheen gelegd is. Voor de jongste en onervaren schaatsers is een krabbelbaan aangelegd. Als dit stuk terrein niet onder water staat kan er van de lente tot de herfst ook gesport of bewogen worden. Suithoff toonde zich enthousiast. 'Een mijlpaal' noemde hij het beweegpark, vooral doelend op de initiatieven. De steun is breder dan alleen van de gemeente. Beide in Zeewolde actieve serviceclubs zijn ook betrokken. De Lions is verantwoordelijk voor drie seniorenbankjes. De Rotary is voor een deel verantwoordelijk voor de informatieborden. Aannemer Van Gelder deed ook een duit in het zakje. ''We zijn een bescheiden dorp'', zei de wethouder, ''maar wel met lef''.

Als het weer meezit en de realisatie van het park vlot loopt, kan het medio maart dit jaar klaar zijn. Het beweegpark aan het Kluunpad is openbaar en gratis te gebruiken.

Meer berichten