Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in gesprek met raadsleden.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in gesprek met raadsleden. (Foto: )

Met Harderwijks succesverhaal naar Den Haag

Een bliksembezoek werd het niet aan de regio. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol nam woensdag maar liefst zes uur de tijd om de hoofdrolspelers van het Harderwijkse succesverhaal te spreken. De overlast van 'het groot azc' is enorm onder controle.

Benjamin Terpstra

Harderwijk - De brede beveiliger bij de Jumbo staat er nog steeds, nauwlettend elke nieuwe bezoeker in de gaten te houden. Toch is er een wereld van verschil in winkelcentrum Tweelingstad vergeleken met een half jaar geleden. Van een volledig verdwenen overlast mag je nooit spreken, aldus de staatssecretaris. "Maar de overlast is enorm onder controle.'' En dat is een prestatie na het luiden van de noodklok.

Lof en vele grote woorden voor alle betrokkenen. De aanpak in Harderwijk is zelfs een voorbeeld voor andere plaatsen waar asielzoekers zijn gehuisvest. ''Dit is een model dat op veel meer plaatsen zou moeten werken, hulde aan de gemeente Harderwijk.'' Ook de omwonenden kregen grote complimenten voor hun betrokkenheid.

Toch is scherpte geboden. '''Het is nu goed in orde, maar wij moeten ook zorgen dat het in orde blijft en niet verslappen.'' Burgemeester Van Schaik: ''De signalen uit de buurt blijven erg belangrijk, als er aan de bel wordt getrokken is er ook iets aan de hand. En daar willen wij serieus mee omgaan, loop daarom niet te lang door met problemen of misstanden, maar meld dat, dan kunnen wij gelijk doorpakken.'' Het aantal incidenten is zo het afgelopen kwartaal gehalveerd ten opzichte van eerdere kwartalen in 2019.

De Harderwijkse aanpak kenmerkt zich door openheid, zeggen waar het op staat, enorme betrokkenheid, snelle reactie en 'lik op stuk-beleid'. Zo vond de lunch vanmiddag met omwonenden en ondernemers plaats. Burgemeester Van Schaik: ''Wij willen juist laten zien dat wij niets te verbergen hebben.'' Ook regelmatig overleg is essentieel. De wijkagent, het Openbaar Ministerie en het COA bespreken zo wie er overlast geeft.

Ook werd nog maar eens benadrukt dat het maar om 1,5 procent van de asielzoekers gaat. Om precies te zijn 3 tot 15 personen die overlast veroorzaken. Er zijn 785 asielzoekers die wel op een goede manier hier proberen te wonen. ''Wij proberen er alles aan te doen om de overlastgevers zo snel mogelijk in de touwen te nemen om die het niet te laten verpesten voor degenen die wel echte opvang nodig hebben'', besluit de staatssecretaris.

Meer berichten