Roelie Smidt kreeg de Piet Dijkstra prijs uit handen van burgemeester Harm-Jan van Schaik op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie. (foto: Ton Pors)
Roelie Smidt kreeg de Piet Dijkstra prijs uit handen van burgemeester Harm-Jan van Schaik op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie. (foto: Ton Pors) (Foto: Ton Pors)

Nieuwjaarsbijeenkomst: Van kleurrijk 2019 naar jaar van vrijheid

In 2019 was het thema Kleurrijk: het jaar waarin het Crescentpark werd geopend, de Vuurtoren in het Waterfront bewoond werd en het nieuwe clubhuis van De Mezen werd opgeleverd. Ook werd in 2019 gekeken naar historie: de Grote Kerk en het Oude Stadhuis werden gerestaureerd. In cultureel opzicht vond Stad als Podium het levenslicht. Voor 2020 is het thema Vrijheid. Op 18 april 2020 wordt 75 jaar vrijheid gevierd met een groots feest op de boulevard.

Marco Jansen

HARDERWIJK - Volgens kinderburgemeester Isabella Hoeve betekent vrijheid dat iedereen zichzelf kan zijn en eigen beslissingen kan nemen. Zij stond op het podium naast burgemeester Harm-Jan van Schaik, die vrijheid omschreef als verbinding zoeken, naar elkaar kijken en accepteren dat wij verschillend zijn. Kinderwethouder Nino Petersen ontbrak door ziekte.

Van Schaik zag vrijheid terug in het hijsen van de regenboogvlag door de protestante gemeente Harderwijk als reactie op de Nashville verklaring. "Vrijheid van meningsuiting, godsdienst en geaardheid zijn diep verankerde grondbeginselen", benadrukte de burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak. "Vrijheid is ook zelf in beweging komen. De juiste belangen afwegen door politici, staan voor je standpunt en oog houden voor een ander. Dat is vrijheid anno 2020."

De burgemeester was trots op de politie en brandweer die 24 uur per dag paraat staan voor een veilige omgeving.

Hij noemde de renovatie van Oude Stadhuis en De Grote Kerk als waardevol cultureel erfgoed. Beide historische gebouwen krijgen een plek in De Stad als Podium, de netwerkorganisatie die in 2020 officieel van start gaat met een programmasubsidie. De gemeente Harderwijk gaat nog meer samenwerken met Ermelo en Zeewolde. "In de gezamenlijke dienstverlening staat de behoefte van de burger als klant centraal."

Van Schaik blikte terug op woensdag 18 april 1945, toen Harderwijk werd bevrijd. 75 jaar vrijheid wordt in Harderwijk op 18 april 2020 groots herdacht en gevierd. Hij wenste burgers, politici, bestuurders en ondernemers een vrij 2020 toe, in zijn, denken en doen.

Piet Dijkstra prijs

Voor de zesde keer werd de Piet Dijkstra prijs uitgereikt voor een inwoner die zich vrijwillig en belangeloos inzet voor het welzijn van mede-inwoners. Uit de negen voordrachten koos de commissie voor een mevrouw die zich met veel liefde, toewijding en enthousiasme inzet voor families die in armoede leven en eenzame ouderen. Roelie Smidt werd met applaus naar voren gehaald. Zij zet zich al meer dan 25 jaar in voor de medemens die hulp nodig heeft. Vanuit ZorgDat doet ze wekelijks boodschappen voor minima en ze zamelt met nog een vrijwilligster kleding en spullen in. Vier keer per jaar organiseert ze een kledingbeurs. De jury noemde haar 'een voorbeeld en inspiratie voor anderen'.

Smidt was 'helemaal onder de indruk' en dankbaar. ,,Heel bijzonder om zoiets mee te maken. Niemand die hier met een woord over heeft gerept.''

Meer berichten