Smeepoortstraat. (foto: Drukkerij Wedding Nederland)
Smeepoortstraat. (foto: Drukkerij Wedding Nederland) (Foto: Drukkerij Wedding Nederland)

Door tekenaar Gerard Bakker komt geschiedenis van Harderwijk weer tot leven

In Stadsmuseum Harderwijk is van 10 januari tot en met 5 april de expositie De stad in potlood. Oud-Harderwijk getekend door Gerard Bakker te zien.

Harderwijk - De tekeningen van Gerard Bakker tonen het Harderwijk van weleer, gebaseerd op oude foto’s en ansichtkaarten van de stad. Ter gelegenheid van het verschijnen van een boek waarin 134 van zijn tekeningen gebundeld zijn, wordt een selectie van zijn werken getoond in de Smeepoortzaal.

Andere ogen

Gerard Bakker is een geboren en getogen Harderwijker. Hoewel hij opgroeide in de oude binnenstad, kreeg hij pas oog voor de historie van Harderwijk toen hij in de jaren 70 zijn baan als conciërge bij het Christelijk Lyceum verruilde voor een functie als archiefmedewerker bij het Veluws Museum (nu Stadsmuseum). In opdracht van het museum fotografeerde hij ieder huis binnen de voormalige stadsmuur. Daardoor begon hij met andere ogen naar de stad en haar oude gevels te kijken.

Oud-Harderwijk

Na zijn pensionering begon hij deze gevels ook te tekenen. Hij legde in potlood alle huizen van de Vischmarkt en de Smeepoortenbrink vast. En sinds 2,5 jaar werkt hij aan de serie waarin oud-Harderwijk centraal staat.

Hiervoor maakt hij gebruik van oude foto’s en ansichtkaarten van Harderwijk uit de periode 1880-1970. Een ruime selectie uit deze serie wordt getoond in het Stadsmuseum.

Ieder detail

Heel gedetailleerd tekent hij ieder detail van de huizen en straatjes na. Altijd in zwart-wit; het gebruik van alleen een grijs potlood sluit naadloos aan bij de sfeer van de oude foto’s.

Veranderingen

In zijn tekeningen zie je hoe de stad in de loop van de decennia veranderd is; of soms juist helemaal niet. Onder de handen van Bakker komt de geschiedenis weer tot leven.

De expositie De stad in potlood. Oud-Harderwijk getekend door Gerard Bakker is een aanrader voor iedereen die, net als Gerard Bakker, van Harderwijk houdt.

Te koop

Het boek De stad in potlood. Oud-Harderwijk getekend door Gerard Bakker met 134 tekeningen van Gerard Bakker is uitgegeven door Drukkerij Wedding uit Harderwijk en voor 17,50 euro te koop in de museumwinkel van het Stadsmuseum. De expositie is gratis toegankelijk.

Meer berichten