!
De meningen zijn verdeeld over het uiterlijk van de flex-units, waar mensen begeleid komen te wonen.
De meningen zijn verdeeld over het uiterlijk van de flex-units, waar mensen begeleid komen te wonen. Mieneke Braakman

Geen overlast meer op Woonpark Molenweg in Hierden, nieuwe flex-units volgende stap in verbetering

31 januari 2023 om 11:15 Wonen

HIERDEN Drugsdealers, overlast voor omwonenden en in het dorp, geregeld politie op het terrein, het behoort al enige tijd tot het verleden van het voormalige woonzorghotel aan de Molenweg, achter restaurant Het Draakje. Op Woonpark Molenweg, heerst volgens de omwonenden nu rust.

De gemeente, Ambulante Hulpverlening Midden Nederland (AHMN) en vastgoedontwikkelaar C3 Living hielden donderdag een inloopavond om nieuwe plannen voor het woonpark Molenweg te presenteren. Hier wonen cliënten die begeleiding nodig hebben. De sterk verouderde, vochtige en gehorige huisjes waar de bewoners tot nu toe in kleine groepjes in verblijven, worden gesloopt en maken plaats voor nieuwe woonunits. Iedereen krijgt zo een eigen woning, waarop huurtoeslag mogelijk is.

INSPRAAK

De direct omwonenden zijn tevreden met de inspraak die zij hebben gehad bij het ontwikkelen van de plannen. Zo is een eerst geplande dagbesteding niet in het uiteindelijke ontwerp opgenomen, omdat de omwonenden vreesden voor teveel verkeersdruk met busjes die af en aan rijden om mensen te brengen en te halen. Restaurant Het Draakje, aan de voorzijde van het woonpark gelegen, heeft een andere eigenaar. Hier hebben sommige bewoners van het park wel dagbesteding.  De direct omwonenden hebben geen vrees meer voor nieuwe overlast, zoals in het verleden het geval was. ,,We zijn echt meegenomen in de plannen en weten ook alles van de zorgzwaarte en begeleiding van de bewoners’’, zegt buurvrouw Bomers.

STEEKINCIDENT

Omwonenden, die iets verder van het park wonen en niet meer hebben meegepraat,  willen echter eerst nog afwachten hoe het in de toekomst loopt. Sommigen zijn het steekincident van 22 maanden geleden nog niet vergeten. Hierbij had een bewoner zijn moeder neergestoken. ,,Mijn dochter kwam net uit school en werd tegengehouden door de politie. Ze was er erg van onder de indruk. Als er dan nu jongeren van dat park op het bankje daar zitten, is ze er nog niet gerust op’’, zegt Nick Westerdorp.  Hijzelf woont 400 meter van het park af. Samen met nog vier buren is Westendorp naar de Inloopavond gekomen. Vooral omdat zij na de wethouderswisseling niet meer werden uitgenodigd om mee te praten. ,,We zijn niet echt tegen de plannen’’, zeggen Westerdorp en Leo Staat. Maar wel uiten zij hun ongenoegen over het niet meer uitgenodigd worden, tegenover de projectleiding.

Tot vijf jaar geleden was zorgorganisatie WZCO, samen met vastgoedinvesteerder Harry Frens uit Nunspeet, eigenaar van het zorgpark. Er waren veel klachten, zowel vanuit de bewoners als de omwonenden. WZCO is al lang failliet. Inmiddels heeft de gemeente de grond opgekocht om goede zorg te garanderen en begeleidt Ambulante Hulpverlening Midden Nederland de bewoners. Door onder meer selectief te werk te gaan bij het aannemen van nieuwe bewoners en de ervaren begeleiding, hebben de omwonenden geen overlast meer. Bij woonpark Molenweg wonen mensen van alle leeftijden, met een LVB (licht verstandelijke beperking) of psychiatrische achtergrond. Zij hebben een indicatie voor Beschermd of Begeleid wonen, uit de Wet Langdurige Zorg, of uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente. Van de bewoners wordt verwacht dat zij, net als ieder ander, meedoen in de maatschappij. AHMN ondersteunt hen hierbij.

Momenteel wonen er 17 cliënten, maar er is plaats voor in totaal dertig bewoners, waarvan vier plaatsen voor crisisopname zijn bedoeld. AHMN is echter terughoudend in het aannemen van nieuwe bewoners, omdat straks, tijdens de sloop van de oude huisjes, de huidige bewoners een overgangsplek moeten hebben voor de nieuwe woonunits geplaatst worden. De meningen over de flex-units die geplaatst worden als woonverblijf, zijn verdeeld. Bewoners die een kijkje mochten nemen in de fabriek, waren niet enthousiast. ,,Maar dat hoort ook een beetje bij deze doelgroep: eerst tegen zijn’’, heeft Goudbeek gehoord van AHMN.

Mieneke Braakman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie