Gerritsflesch nabij Radio Kootwijk is een voorbeeld van kwetsbare natte heidegrond in een Gelders Natura 2000-gebied
Gerritsflesch nabij Radio Kootwijk is een voorbeeld van kwetsbare natte heidegrond in een Gelders Natura 2000-gebied (Foto: Ank van der Bilt)

Werkgroep Red Gelderland start petitie 'Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven'

Harderwijk – Het gaat slecht met de natuur in Gelderland, ook met vele van de vijftien Natura 2000-gebieden. De reden? Te veel stikstof. De Raad van State heeft niet voor niets een streep gehaald door de sjoemelwet PAS (Programmatische Aanpak Stikstof). De Natura 2000-gebieden moeten dus juist beter worden beschermd en versterkt. Dat vindt het provinciebestuur van Gelderland niet; voor Gedeputeerde Staten rust er geen taboe op het opheffen van deze Europese beschermde status op een aantal gebieden. Daarom is de Werkgroep Red Gelderland een petitie gestart: “Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven.”

Omdat door stikstofuitstoot op de pof gebieden als het het Wooldse Veen er slecht aan toe zijn, ze nog slechter gaan beschermen om meer stikstof te kunnen uitstoten? Dat vindt de Werkgroep Red Gelderland de wereld op z’n kop. Deze maatregel zou ruimte kunnen creëren voor bijvoorbeeld de uitbreiding van Lelystad Airport en megastallen.

De Gelderse natuur is van onschatbare waarde voor heel Nederland. In Gelderland liggen vijftien Natura 2000-gebieden, waarvan de Veluwe het bekendst is. Het bestuur van de Provincie Gelderland mag geen Natura 2000-gebieden opgeven, maar moet zich juist inspannen voor het behoud en de verbetering ervan. Daartoe roept Red Gelderland op in de petitie ‘Alle Gelderse Natura 2000-gebieden moeten blijven”. De petitie zal worden aangeboden aan het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Natura 2000 is een beschermde status van de Europese Unie, maar is niet door ‘Brussel’ opgelegd. De Nederlandse overheid heeft deze gebieden in Gelderland zelf bij de Europese Unie. Dat brengt een zorgplicht met zich mee. De provinciebesturen van Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland hebben de regering gemeld: "Handen af van onze Natura 2000-gebieden!". Het provinciebestuur van Gelderland niet. Gelderse gedeputeerde Peter Drenth heeft gesteld dat er geen taboe rust op het opheffen van de Natura 2000-stempel van bepaalde gebieden.

Link naar de petitie van de Werkgroep Red Gelderland:

https://petities.nl/petitions/alle-gelderse-natura-2000-gebieden-moeten-blijven?locale=nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden